Medju nama Među nama
Srđan Majstorović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Direktor upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović izjavio je u Beogradu da ukoliko Srbija želi da bude kredibilan partner u "veoma izazovnom trenutku za Evropu" zbog rata u Ukrajini, moraće mnogo više napora da investira u borbi protiv korupcije.

„Ukoliko Srbija, ali i ostale zemlje u regionu žele da napreduju u ovom problemu, moraju mnogo ozbiljnije pristupiti. U kontekstu svega onoga što se danas dešava u Evropi, a tu pre svega mislim na bezbednosne izazove koji su aktuelni usled ruske agresije na Ukrajinu pokreće se i pitanje poverenja u zemlje regiona, odnosno u njihove vlade, u njihov integritet koji ni na koji način neće biti na odgovarajućem nivou ukoliko se pitanje korupcije ne adresira na pravi način“, rekao je on uoči debate „Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava“.

Problem zarobljene države, dodao je, prisutan je u svim zemljama u regionu, kako je to konstatovano u izveštajima Evropske komisije, a predstavlja sistemski vid korupcije gde uzak krug ljudi, partija, koristi državu i državne institucije radi ostvarivanja nekih svojih lukrativnih ekonomskih koristi.

Majstorović je rekao da sistemska korupcija na svaki način potkopava evrointegracije i mogućnost održivog razvoja, a da su partikularni interesi vrlo često obučeni u nacionalističke ideje.

„A u stvari urušava se sistem institucija i na taj nacin nanosi se sistemska greška ne samo nama građanima već nažalost i našoj deci i onima koji dolaze iza nas, a koji će živeti u društvima koja nemaju odgovarajuće funkcionalne institucije u kojima neće biti u mogućnosti da ostvare svoja građanska ili manjinska prava imajući u vidu da neće imati kome da se obrate u situaciji kada su institucije razorene“, rekao je on.

Istakao je da postoje neki pozitivni koraci poput ispunjavanja nekih preporuka Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), ali to nije „ni blizu dovoljno“.

U svom poslednjem godišnjem izveštaju o napretku Srbije, Evropska komisija je skrenula pažnju na neophodnost sprečavanja i krivičnog gonjenja korupcije, a posebno povećanja konačnog oduzimanja imovine u vezi sa ovim slučajevima.

Izveštaj GRECO o petoj rundi procene Srbije usredsređen je na sprečavanje korupcije u vladama i službama za sprovođenje zakona.

Bonus video: Dejan Šoškić – Evropska unija treba da revidira svoju odluku o sankcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare