Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Srbija 21" postigla je dogovor sa grupacijom stranaka o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima zakazanim za 26. april.

„Srbija 21“ postigla je dogovor sa grupacijom stranaka okupljenih oko Vojvođanskog fronta koje predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom o koalicionom sporazumu o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, nezvanično saznaje „Tanjug“.

Lista će nositi naziv „Ujedinjena demokratska Srbija“.

„Srbija 21“ je organizacija proevropski orijentisanih političara, između ostalih, bivših funkcionera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, kao i niza lokalnih političkih aktivista i bivših učesnika u opštinskoj vlasti u Srbiji.

Na nedavno održanom skupu u Sava centru, saopštili su da će izaći na parlamentarne i lokalne izbore i da su za tu odluku svi predstavnici lokalnih odbora, političkih grupa, grupa građana, kao i organizacija koje okupljaju mlade, manjine i nevladin sektor iz više od 100 gradova i opština širom Srbije, a koje su u toj organizaciji.

Prema rečima Nenada Konstantinovića, okupljanje građana iz cele Srbije i učestvovanje na predstojećim izborima je samo prvi korak, a u naredna tri meseca stvoriće se organizacija koja može da se izbori za promenu izbornih uslova i promenu vlasti.

Naredne dve godine će biti dovoljno, kako kažu, da na predsedničkim izborima 2022. godine pobede Aleksandra Vučića.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je početkom februara stranke koje se zalažu za evropsku perspektivu Srbije da se pridruže Vojvođanskom frontu, Stranci moderne Srbije, Građanskom demokratskom forumu, Slobodnom Pančevu, kako bi bili alternativa aktuelnoj vlasti.

„Važno je da imamo jedinstvenu listu koja će izaći na izbore i suprotstaviti se režimu Aleksandra Vučića. Listu koja će se bezrezervno boriti za interese građanske Srbije i biti alternativa nacionalističkom i centralističkom režimu i nacionalističkom i centralističkoj samoproglašenoj pravoj opoziciji“, rekao je nedavno Bojan Kostreš iz LSV.

Da odlično napreduju pregovori o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima sa LSV, GDF, Srbija 21 i pojedinim članovima DS rekla je nedavno i Tatjana Macura, poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS).