Foto:Zoran Lončarević/Ivan Dinić/Nova S/Screenshot

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Republike Kosovo, Petrit Selimi, dobio je prilično oštre kritike regionalne javnosti zbog svog tvita o preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, za kojeg je napisao da je "služio anti-albanskoj propagandi Beograda". U raspravu se uključio i Dragan Đilas.

„Ova specifična pesma je deo opake anti-albanske nacionalističke propagande koju su pokrenule beogradske sile, a koju je Balašević glupo pokupio krajem 1980-ih, gradeći zamah za poništavanje autonomije Kosova. Ostalo je istorija, uključujući i njegovo zakasnelo naknadno protivljenje Miloševiću“, napisao je Selimi na Tviteru, govoreći o Balaševićevoj pesmi „Ne lomite mi bagrenje“.

Na njegov tvit brzo je odgovorio Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

„Trebalo bi Vas biti sramota da ovako lažete i povežete gospodina Balaševića, čoveka koji je uvek ujedinjavao sve nacije, sa nacionalizmom. I to na dan njegove smrti“, napisao je Đilas, odgovorivši na Selimijev tvit.

„Međutim, tekuća suđenja, kao i broj Srba koji su napustili Kosovo u poslednjih nekoliko decenija svedoče o načinu na koji su se vaši lideri odnosili prema Srbima. Za Zapadni Balkan nema budućnosti dok svi nisu spremni da priznaju zločine koje je počinio sopstveni narod“, dodao je Đilas.

Podsetimo, Balašević je pre četiri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

PROČITAJTE JOŠ

Đorđe Balašević bio je jugoslovenski i srpski kantautor i pesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare