Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Pokret Samoopredeljenje objavio je večeras video snimak sa skupljenim dokumentarnim materijalom i naracijom, uz propratni tekst u kojem se kao ključna poruka navodi da ono što je bilo moguće 20 godina, prethodna kosovska vlast nije uradila, ali za godinu i po dana to već čini Samoopredeljenje – integracija Severa, piše Kossev.

„Za samo godinu i po dana vlade premijera Kurtija, srpski referendum nije mogao da se održi. Srpski izbori, koji su 20 godina održavani bez problema, nisu dozvoljeni. Struja koja se nije plaćala 20 godina naplaćivaće se od sada. Tamo gde je ranije policija išla samo helikopterom, izgrađene su tri nove policijske stanice. Neocarinjena roba je konfiskovana. Putevi za krijumčarenje su zatvoreni. Čvorišta za kriptovalute su zatvorena. Laboratorije za proizvodnju droge su zatvorene. Uspostavljen je red i zakon kao ni u jednom drugom delu Republike Kosovo“. Ovo je deo sadržaja dvominutnog propagandnog spota Samoopredeljenja u kojem se uz odu Kurtiju, u negativnom kontekstu prikazuju Sever i Srbi i bivša kosovska vlast – PDK, AAK i LDK.

Foto: Lëvizja VETËVENDOSJE!

Kako piše Kossev, oni su u dvominutnom filmu izlistali ono što su predstavili kao lažna obećanja i ocene nekadašnje kosovske vlasti a sada opozicije, u vezi sa stavljanjem Severa pod kontrolu kosovske vlasti i, kako navode, reda i zakona.

Sever je prikazan isključivo kao leglo kriminala, u koji su, pored šverca, laboratorija narkotika, rudarenje kriptovalutama, podizanje barikada i zida, ubistva Albanaca, ubrojali i rad srpskih institucija, izgradnju Sunčane doline i održavanje srpskih izbora i referenduma. I srpski simboli, poput zastave Srbije na vrhu Zvečana deo su ove naracije.

„Mnogo toga je uvek bilo moguće, ali nikada nije urađeno. Ovo usled toga što, kad god se govorilo o Mitrovici, uvek se govorilo o podeli ili ‘Zajednici’. I zato što su saradnici Srpske liste i Radojičića zajedno sa Srbijom imali koristi od nedostatka vladavine prava u tom delu. To je, dakle, Sever koji su nam ostavili, teritorija koja je njima donosila prihode, a Srbiji nove mogućnosti kolonizacije. Međutim, sada je jasna promena stanja na terenu“, navodi se u ovom spotu.

Foto: Lëvizja VETËVENDOSJE!

Samo dan ranije AAK je saopštila da je formirala tim za dijalog sa Srbijom, a jedan od Haradinajevih najbližih saradnika i najuticajnijih političara, Ardijan Đini, izabran je za lidera tima.

Kurti je pod snažnim kritikama opozicije zbog netransparentnog vođenja dijaloga sa Srbijom, kako se ističe, ali i zbog, zatvorenosti institucija, te lošeg upravljanja privrednom i ekonomskom krizom, što se spočitava i njemu i Samoopredeljenju.

****

BONUS VIDEO: Trajković i Garić: Kurti ne sprovodi zakone kada su u pitanju Srbi na Kosovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar