Foto:Biljana Roganović

Prokupački odbornici, od kojih je 90 odsto iz SNS, na današnjoj skupštinskoj sednici doneli su odluku da se ugasi Sportski centar Prokuplje u čijem je sastavu Sportska hala "Dr Zoran Đinđić", jedini gradski bazen i odmaralište na Belom kamenu, nedaleko od beogradske Opservatorije. Predlog je došao od Gradskog veća, a odbornicima ga je obrazložio gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, koji je između ostalog naglasioda moraju da se odreknu 67 radnika, zbog puteva i prilično načetog gradskog budžeta.

Piše Biljana Roganović

Pre početka sednice, Gradski odbor SSP u Prokuplju održao je konferenciju za štampu i još jednom ukazao na to da je ovo loš potez, a isto je učinio i Nezavisni sindikat SCP. Ipak, 36 odbornika, koliko ih je bilo na sednici, od ukupno 55 koliko ima u Skupštini grada Prokuplja glasalo je za ukidanje SCP.

„Dolazi nam, što se budžeta tiče prilično neizvesna budućnost. Gradska uprava ima na teret trenutno 700 zaposlenih, a prema broju stanovnika trebalo bi da ih je 482 radnika. Da bi pokrili plate morali smo da pomerimo uređenje nekoliko seoskih ulica, jer samo na JKP „Hammeum“ i SPC ide 460 miliona godišnje, od toga SPC 60 miliona. Mi ćemo na kraju godine zbog rasta visine plata, imati 50 miliona dodatnih troškova za zarade. Zato molim odbornike da podrže odluku o gašenju, koju je predložila i spoljna revizorska kuća“, kazao je gradonačelnik Prokuplja između ostalog u svom obrazloženju za gašenje SCP.

Foto:Biljana Roganović

On je ranije rekao da će sva imovina da se vrati osnivaču, odnosno Gradu, pa će se dati privatnicima.

Radnici, njih 67 dobiće otpremnine, a većina je i oćutala donošenje ove odluke. Jedino je Nezavisni sindikat ustanove danima ukazivao na to da je ova odluka besmislena i da njome pokušavaju da se pokriju sve lošei nerentabilne odluke naprednjačke vlasti u Prokuplju.

„Ubili su nas za deset dana. Sam gradonačelnik Milan Aranđelović je rekao da ustanova u poslednje vreme posluje nerentabilno, a zaboravio je da kaže da su oni primali  radnike koji su samo primali plate, a nisu dolazili na posao. U narednom periodu, kako imamo dokaze za sve, pisaćemo krivične prijave za sve nezakonite odluke rukovodstva koje je ubilo SCP“, najavio je predsednik Nezavisnog sindikata SCP Vanja Stojanović ispred skupštinske zgrade neposredno pre početka sednice.

Foto:Biljana Roganović

Pročitajte još:

Stojanović je kazao da je u jeku pandemije Kovida- 19 nehumano ostaviti 67 ljudi bez sredstava za život.

U 2012. Godini ovo preduzeće imalo jesopstveni prihod od 34 miliona, a poslednjih godinu dana svega tri miliona dinara.

„Apelujemo na radnike da ne nasedaju na lažna obećanja, kako će dobiti bolji posao,jer će se u skorije vreme uveriti da su ih slagali, kao i nebrojeno puta do sada. Zato, dragi građani, radnici, izađite na ulice kako bi oterali ove nesposobne, nestručne i nepoštene, a u cilju zaštite svojih elementarnih ljudskih prava. Stranka slobode i pravde će uvek biti na strani radnika, štitiće njihova prava i stvoriće bolje uslove za život svih“, kazao je u svom obraćanju ispred skupštinske zgrade potpredsednik SSP Prokuplje Vukomir Maslaković.

On je obećao da će se nakon promene, koja će uslediti, ukinuti sve štetne i nakaradne odluke i biće procesuirani svi oni koji su ih doneli.

Pre SCP lokalna vlast se “otkačila” iApotekarske ustanove Prokuplje, koja je data koncesionaru na petnaest godina, iako je važila za najrentabilniju ustanovu u gradu, a u toku je i cepapnje Javno komunalnog preduzeća „Hammeum koje su naprednjaci stvorili spajanjem više javnih preduzeća. Poslednja odluka je da vodovod, kanalizacija i groblje ostaju, a sve ostalo čistoća, parking servis, mesne zajednice, pijaca, idu najverovatnije u private ruke.

Bonus video: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare