Ilustracija Foto: Shutterstock

Specijalizovano tužilaštvo je danas na Kosovu uhapsilo bivšeg šefa obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa Saljiha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

„U ovom trenutku se vrši prebacivanje Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužioca.

Dodaje se da je hapšenje u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, prema kojem je policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova.

Pored toga, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor osoba protiv koje je optužnica potvrđena.

Nnije precizirano za koje je tačno zločine Mustafa optužen, ali je najavljeno da će nove informacije biti objavljene u dogledno vreme.

O optužnici se ne zna mnogo, i do sada nije bilo političkih reakcija na Kosovu na prvo hapšenje po optužnici Specijalizovanih veća, rekla je za N1 Milica Andrić, novinarka portala Kossev iz Kosovske Mitrovice.

Još 1993. bio osuđen za oružanu pobunu

Saljih Mustafa je bio član organizacije Nacionalnog oslobodilačkog pokreta, od 1988. godine, pod vođstvom Afrima Zitija, Fahrija Fazlija i Fadila Vate.

Bio je uhapšen 1993. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune.

U avgustu 1997. godine, nakon izvršenja zatvorske kazne, Mustafa je bio angažovan na organizovanju i raspoređivanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice.

Vodio je gerilske jedinice OVK pod imenom gerila BIA do uspostavljanja operativnih zona Lap i Karadak.

Haradinaj: Objavljivanje dosijea šteti Kosovu

Zamenik predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj, reagijući na to što je Specijalni sud uhapsio bivšeg oficira OVK Saljiha Mustafu, izjavio je da je to posledica podignutih ruku i optužio za to poslanike koji su u Skupštini Kosova glasali za formiranje Specijalnog suda, prenosi Reporteri.

„To je posledica podignutih ruku, Specijalni sud je izglasan u Skupštini Kosova i sada je građanina neko drugi uhapsio u svojoj zemlji“, rekao je Haradinaj za Insajder.

Haradinaj nije naznačio da li će se ORV OVK usprotiviti tom hapšenju, rekavši da ta organizacija ima redovne sastanke sa svojim ograncima na kojima se donose odluke. Bivši oficir OVK u Operativnoj zoni Lab Saljih Mustafa uhapšen je danas, potvrdilo je Specijalizovano tužilaštvo, prenosi Kosovo Onlajn.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da objavljivanje dosijea Specijalnog suda u Hagu šteti Kosovu, jer se to može smatrati preprekom za pravdu, a ojačava sud u navodima o ratnim zločinima, prenosi Reporteri.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar