Foto: Linkedin

Biti član Delegacije Srbije pri Unesko jeste ozbiljna funkcija, a podrazumeva zaštitu interesa naše zemlje u mnogim oblastima, pogotovu u slučaju Kosova i Metohije. Na spisku zaduženja izabranog predstavnika Srbije jeste i da svakodnevno bude u kontaktu sa ostalim članovima ove organizacije, da vodi računa o eventualnom novom zahtevu Kosova za članstvo, ali i da ih sprečava u tim pokušajima. Njegov zadatak je i da one države koje su priznale Kosovo, razuvere i od te ideje odvrate. Država Srbija na ovo odgovorno mesto postavila je specijalistu za luksuznu robu. Inače, reč je o Aleksandri Popović, sestri Miloša Popovića - šefa kabineta premijerke Ane Brnabić.

Aleksandra Popović, sestra Miloša Popovića, šefa kabineta premijerke Ane Brnabić, kako je pisao list Nova nedavno je postavljena za prvu sekretarku Stalne delegacije Srbije u Unesku. Ovo nameštenje dolazi nakon rada u Ministarstvu spoljnih poslova i završene Diplomatske akademije koju su i prethodnih godina upisivali deca i supružnici brojnih državnih i partijskih funkcionera. Za nameštenje u Unesku „preporučila“ je i master diploma specijaliste za luksuznu robu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sudeći po podacima koje je Aleksandra Popović objavila na Linkedinu, put do diplomatske funkcije u Unesku nije bio tako težak i trnovit.

Njeno školovanje nije ukazivalo na to da će jednoga dana obavljati neku diplomatsku funkciju. Završila je Fakultet za medije i komunikacije privatnog univerziteta „Singidunum“, a godinu dana školovala se u Parizu, što joj je omogućilo da postane specijalista za luksuznu robu.

Ta master diploma je sigurno nije preporučila za mesto prvog sekretara Delegacije Srbije pri Unesku.

Ključan je očito bio upis Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova (MSP), a ne treba zanemariti ni činjenicu da je brat Aleksandre Popović šef kabineta premijerke Ane Brnabić.

Činjenica je, međutim, bez obzira na naš izbor, da je ovo jedna vrlo odgovorna funkcija.

Na pitanje šta bi članovi Delegacije Srbije pri Unesko trebalo da rade, diplomata Zoran Milivojević kaže:

Zoran Milivojevic
Zoran Milivojević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Trebalo bi da zastupaju naše interese, u konkretnom slučaju vezano za Kosovo i Metohiju. Konkretno na terenu prate sve što radi Unesko, sve što rade drugi vezano za ono što su naši prioritetni ciljevi, da rade sa državama članicama, da vode računa eventualno o novom zahtevu Kosova i Metohije za članstvo i da sve ove države članice koje su na našoj strani aktivno drže, da ih brifuju sa našim stavovima, sa argumentima, da sprečavaju mogućnost da Kosovo i Metohija uspeju u novom pokušaju. Da rade sa državama koje podržavaju Kosovo, da ih od toga odvraćaju. I sve to na dnevnoj bazi“, kaže Milivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare