Dragan Šormaz Foto: N1

Srbija apsolutno može da završi reforme i postane članica Evropske unije (EU) do 2025. godine, izjavio je FoNetu poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz, koji smatra da bi strateški pravci zemlje trebalo da budu EU i bezbednosna saradnja sa SAD.

Trebalo bi sa svima da sarađujemo, i sa Rusijom i sa Kinom, ali budućnost Srbije je EU. Budućnost Srbije, po mom mišljenju, mora ponovo da bude i savezništvo sa SAD, naglasio je Šormaz.

Srpski narod je bio siguran, stabilan i najviše je napredovao kada je bio saveznik SAD, podsetio je on i objasnio da su SAD nama potrebne i u bezbednosnom smislu.

U ekonomskom smislu, pitanju uređenosti društva, građanskih sloboda i prava potrebna nam je EU. Svi ostali, prema rečima Šormaza, mogu da budu prijatelji, ali ovo je strateški najvažnije za Srbiju.

Brisel duže vreme ima svoje probleme, ali ako nekog zovu, zovu za nas. Srbija jeste iskrena u evropskim integracijama, to je apsolutno nesporno, ocenio je Šormaz.

On tvrdi da samo može biti pozitivno to što Srbija pokušava da vodi spoljnu politiku tako da sa svima bude prijatelj. Kako je predočio, Unija mora da se promeni, o tome se priča već godinu dana, ne samo zbog izlaska Velike Britanije, nego jer se pokazalo da neke stvari ne funkcionišu na pravi način.

To, međutim, ne znači da bi zemlje Zapadnog Balkana, a pre svega Srbija, trebalo da čekaju na integraciju, napomenuo je Šormaz.

Kako je objasnio, „mi samo želimo da proces ide paralelno, neka oni rade svoje refome, mi naše, da bismo što pre bili član EU“. Prema uverenju Šormaza, predsednik Aleksandar Vučić nije slučajno pre neki dan rekao: „Nemojte više da pričate o evropskoj perspektivi“.

On misli da je Vučić to rekao „sa ciljem da mi čujemo ono što je realno, da Srbija bude članica 2025. godine“ i veruje da Srbija reforme može da završi do tada.

Šormaz je istakao i da EU nije samo korist, već i doprinos, solidarnost, učešće u odlukama Unije, prilika da se glas Srbije čuje i sluša.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar