Dragan Šormaz Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor Evroatlanskog saveza Srbije Dragan Šormaz kaže da bi potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine i njegova implementacija otvorili put Srbije ka EU i značajno ga ubrzali.

Komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa „velikom petorkom“, Šormaz kaže za Tanjug da veruje da će se naći kompromisno rešenje između Beograda i Prištine i da očekuje da bude potpisan sporazum između dve strane.

„Očekujem da će biti napravljen taj sporazum i da će biti potpisan. Bilo bi dobro da predsednik Vučić ne poklekne pod pritiscima koje ima, a ja smatram da su ti pritisci iz Moskve“, kazao je Šormaz.

On je podsetio da je Briselskim sporazumom predviđen sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum dodajući da bi ga trebalo što bolje ispregovarati i da bi njegovo potpisivanje i implementacija otvorili put Srbije ka EU i značajno ga ubrzali.

„Srbija bi onda bila tamo gde su njeni preci hteli da bude, a to je taj evroatlanski svet. Srbija je oduvek bila deo evropskog puta“, kazao je Šormaz.

On je istakao da pritisci na Srbiju ne dolaze sa Zapada i da Srbija može da napreduje ekonomski samo kao članica EU.

„To da neko nas pritiska da uradimo nešto na šta smo se obavezali pre više od decenije ja to mogu da smatram više podsećanjem nego pritiskom. Predočavanje posledica mi smatramo pritiskom, a ako ne uradimo nešto na šta smo se obavezali pre više od decenije, naravno da ćemo imati posledice“, naveo je Šormaz.

Šormaz se osvrnuo na rusko-ukrajinsku krizu navodeći da zbog dešavanja u Ukrajini i odnosa naše države prema njima nismo otvorili nijedan klaster, podsećajući da Srbija od 2021. godine čeka na otvaranje klastera 3.

„Ako ostanemo bez toga bili bismo sve slabiji“, navodi Šormaz.

Šormaz smatra da bi neusklađivanje politike naše zemlje sa spoljnom politikom EU moglo da dovede do prestanka evropskih integracija.

„EU je ovde uložila mnogo novca. EU je ulagala novac da bismo mi imali iste standarde u oblasti ekologije, pravosudja, zdravstva, šta ako povraćaj tog novca bude tražen. Srbija bi pretrpela ogromne negativne posledice“, naveo je Šormaz.

Bonus video: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare