Sonja Biserko
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je danas "Kurti nije glavni problem u dijalogu sa Prištinom, već Beograd" i da su regionalni odnosi dovedeni na nivo gde mogu da se očekuju otvoreni konflikti.

„Beograd smatra da Kurti njih provocira, a to po meni nije provokacija, već je on samo pokušao da sprovede neke stvari koje su već ranije dogovorene. To znači da je Beograd do kraja ogolio svoje namere, pošto uopšte nema nameru da uđe u taj dijalog i još uvek stoji na poziciji podele Kosova, a to se jasno vidi iz svih skorašnjih reakcija i ponašanja Beograda, od dizanja vojske na viši stepen spremnosti, pa nadalje, sve vreme se stvara ta vrsta tenzije, pošto su vojno nadmoćniji u odnosu na Kosovo. Međutim, ukoliko i pređu granicu, tamo ih čeka NATO, a ne Kurti“, rekla je Biserko za Medija centar.

Sonja Biserko. PUTIN KOSOVO. Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Sonja Biserko Foto: Nova S

Prema njenim rečima, problem sa ZSO je u tome što to ne može biti prvi korak, jer Kosovo nema garanciju da će doći do drugog koraka, odnosno prizanja Kosova od strane Srbije.

„Nema dokaza da Beograd ozbiljno želi da sprovede odredbe Briselskog i Ohridskog sporazuma, a čuli smo i predsednika da to on ne priznaje i da nije ništa potpisao i on je odmah nakon Ohrida doveo u pitanje sve te obaveze koje tamo stoje”, ističe Biserko za Medija centar.

Ona je istakla da se nada da će međunarodna zajednica na Kosovu značajnije intervenisati kako bi sprečila sukob.

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„S obzirom na to da se sve vreme od početka rata u Ukrajini govori o otvaranju drugog ratišta na Balkanu i da je njihov bezbednosni povratak na ove prostore bio motivisan tom mogućnošću i da oni i dalje posvećeno prate dešavanja u Bosni i na Kosovu“, kazala je Biserko.

Ona smatra da je u kontekstu slobodnih medija, pluralizma i ljudskih prava problem u Srbiji.

„Srbija je glavni problem u uspostavljanju regionalne saradnje i normalizacije odnosa, a u poslednjih deset godina, Srbija je značajno poremetila odnose sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, kao i Crnom Gorom, a sa Kosovom ih nikada nije ni imala. Regionalni odnosi su dovedeni na nivo gde možemo očekivati ne samo tenzije, već i otvoreni konflikt“, naglasila je Biserko.

Pročitajte još...

Komentarišući trenutna dešavanja na politčkoj sceni u Srbiji, Biserko kaže da su tragedije koje su se odigrale u maju izazvale šok i izvele ljude na ulicu jer su one „rezultat toksične atmosfere i nasilja koje prevladava u društvu koje je podsticano kroz medije i izjave raznih političkih lidera i intelektualnih predstavnika vlasti“.

Ona smatra da pod takvim okolnostima, opozicija ne bi trebalo da pristane na izbore jer bi oni bili „zamka koja bi se završila Vučićevom pobedom“.

Biserko kaže da se Srbija do te mere urušila da je veoma teško identifikovati koje unutrašnje snage bi mogle da pokrenu društveni dijalog, koji trenutno nije moguć između vlasti i opozicije.

BONUS VIDEO Atmosfera nasilja ne jenjava: Tačno 40 dana od masakra u Ribnikaru deci glumaca upućene pretnje zbog podrške protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare