Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

Pravnica Sofija Mandić rekla je za Nova.rs, komentarišući urgentno mišljenje ODIHR-a koje objavio naš portal, da je za primenu preporuka za unapređenje izbornog procesa potrebno nekoliko meseci. "Ono što je sigurno jeste da za primenu preporuka nije dovoljno manje od mesec dana, koliko će eventualno ostati do izbora od trenutka intervencija u zakonodavstvo", navela je ona.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uputila je urgentno mišljenje učesnicima dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji u kom se, između ostalog, navodi da bi izmene u izbornom zakonodavstvu trebalo da se sprovedu mnogo pre održavanja narednih izbora.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz ove organizacije poručili sve što je predložila akutelna vlast ne predstavlja sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te da je neophodno uključiti u dijalog sve relevantne zainteresovane strane.

Komnetarišući sadržaj ovog dokumenta, Mandić je za Nova.rs rekla da je vrlo jasno da zakonske izmene moraju biti pripremljene dovoljno unapred kako bi bile primenjene na prve naredne izbore.

„U ovom trenutku izbori u Beogradu su raspisani, a drugi će potencijalno biti raspisani uskoro. Za to raspisivanje je takođe potrebno promeniti zakon. Dakle, potpuno je jasno da promene zakona u izbornoj kampanji, bez da znamo kako će te izmene izgledati i da li će biti realne mogućnosti za „čišćenje“ biračkog spiska, ne ispunjava uslove ne samo ODIHR-a, već ni kriterijume zdravog razuma“, navela je ona.

Prema njenim rečima, za primenu preporuka je potrebno nekoliko meseci.

„Možemo da pričamo o tome da li je to tri, pet ili šest meseci. To zavisi od dinamike rada. Ono što je sigurno jeste da za primenu preporuke nije dovoljno manje od mesec dana, koliko će eventualno ostati do izbora od trenutka intervencija u zakonodavstvo. Ne treba nikako zaboraviti ni da nije reč samo o normativnim preporukama – veliki deo preporuka se odnosi na praksu organa, recimo tužilaštva koje i dalje nije optužilo nijednu osobu za krivična dela protiv izbornih prava“, zaključila je Mandić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare