Sofija Mandić Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Pravnica Sofija Mandić rekla je da je moguće sprečiti novo prebacivanje birača u Beogradu brisanjem očiglednih fantomskih birača, koje bi bilo propraćeno terenskom proverom.

„Ova Vlast bi ispunila preporuke ODHIR-a kada bi znala da i sa time može dobiti izbore. Sada je jasno da je saterana u ćošak i od strana građana i od opozicije,“ rekla je Mandić za N1, povodom priloga te televizije o prevoženju građana Male Krsne u Beograd, i dodala da preseljenjem birača „u tom ćošku pokazuju da nemaju šta drugo da preduzmu“.

Mandić je izjavila i da „opozicija i građani sa druge strane nema ništa da izgubi jer im je Vlast uzela i pravo glasa.“

Na pitanje da li ovakvi slučajevi mogu da se spreče, Mandić kaže da je to moguće.

Pročitajte još

„Može da se iskoristi sve što smo imali do sada: najava međunarodne istrage, pritisak da se ispune preporuke, pa čak i izjave Vučevića i Vučića da dođe neka komisija da utvrde kako je svaki birač upisan,“ zaključuje Mandić, prenosi Danas.

Kada se govori o terenskoj proveri prijave prebivališta Mandić ističe da postoji 1.100.000 birača više nego upisanih punoletnih građana, i da takva provera nije moguća, već da je potrebno kroz neki drugi oblik provere „velikim potezom obrišu oni koji tu ne treba da budu“.

„To treba ići u dve faze,“ tvrdi Mandić, prvo da se obrišu oni za koje je očigledno da ne mogu tu da budu, a zatim da se „zakuca na vrata“ i proveri da li osoba na adresi ima dokaz da tu živi.

Ipak, Mandić ističe da od strane Vlasti nema volje da se to uradi i da je za to potrebno izvršiti pritisak.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare