Foto:shutterstock by Baloncici; privatna arhiva; promo logo

Odbornica SNS u čačanskom gradskom parlamentu, Neda Šutić ima preduzetničku radnju prijavljenu u školi u Preljini u kojoj radi, kazala je danas na konferenciji za novinare potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke Violeta Marković i istakla da ona ima ugovor sa gradom Čačkom za koji obavlja poslove bezbednosti na radu.

Ona pita da li je moguće da gradonačelnik Čačka, Milun Todorović ne zna da je njena firma prijavljena na istoj adresi gde je i ova ‘kuća znanja’ i ističe da je Šutić u direktnom sukobu interesa jer prima finansijsku nadoknadu iz budžeta grada.

Violeta Marković Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Odbornica obavlja poslove bezbednosti i zdravlja na radu, te sa četrnaest Osnovnih i srednjih škola ima sklopljen ugovor, kao i sa gradom Čačkom. Dakle, ona kao predstavnik naroda u lokalnom parlamentu ne može po zakonu da glasa za budžet grada, jer ona iz istog ima finansijsku naknadu što je direktan sukob interesa“, kaže Marković.

Pročitajte još...

Prema njenim rečima, Šutić je sve te ugovore protivpravno sklopila, pa čak i sa četrnaest škola, budući da je i to, takođe, plaćeno narodnim odnosno budžetskim parama.

„Poslovna adresa njene firme se vodi na mesto Preljina, Dragana Bojovića 31. Kako je moguće da se privatna preduzetnička radnja vodi na adresi škole sa kojom je Šutić sklopila ugovor, ko je iznajmio prostor kako bi obavljala svoju delatnost, a tu je angažovana kao nastavnik građanskog vaspitanja i sprovodi poslove bezbednosti“, zapitala je Marković.

Ona smatra da je prekršen veliki broj zakona, a to će inspekcije i nadležni organi.

U pitanju su milionske cifre koje prima njena firma, a ja se iskreno pitam da li gradski čelnici znaju šta rade, zapitala je Marković.

„Da oni tamo sede kako bi štitili interese građana ili da pune džepove jedni drugima tako što će zatvarati oči ili ne upozoravati da nešto ne može nije po zakonu“, istakla je ona.

Marković je duboko razočarana i pojedinim rukovodiocima Osnovnih škola od kojih je tražila informaciju da li Neda Šutić ima sklopljen ugovor sa njima.

„Već sledećeg dana me pozvala odbornica SNS i pitala šta me konkretno interesuje. Ne znam da li to da shvatim kao upozorenje ili pretnju. Nije me strah, ali svakako nije jednostavno. Neko ko je mlada i obrazovana dama, koja ima završen PMF, ko predaje građansko vaspitanje i biologiju je sebi dozvolila da mene pozove i da mi kaže da su je direktori škola upozorili da se interesujem za njene poslove. Pitam se šta poručuje time svojim učenicima“, istakla je Marković.

Ona je naglasila da će se ovom temom baviti svakako resorno ministarstvo, kao i inspekcijski organi zajedno sa tužilaštvom.

Sa druge strane odbornica Neda Šutić kaže za naš portal da Violeta Marković vrši politički napad na nju. Ona kaže da je, nakon što je saznala da Marković prikuplja informacije o njoj, kontaktirala pravnike u javnim ustanovama i dobila obrazloženje da nema sukoba interesa.

Neda Šutić Foto:Privatna arhiva

„Dobila sam to u pisanoj formi od pravnika. Istovremeno prosledila sam Agenciji upit da li sam u sukobu interesa, koji još nije stigao. Kada dobijem obrazloženje iz Beograda obratiću se javnosti, a ako postojii sukob interesa povući ću se sa odborničke pozicije“, kaže Šutić.

Na naše pitanje kako koristi prostor škole kao sedište radnje ona odgovara da to može nazvati nekom vrstom kompenzacije.
„Za tu školu sam kao fizičko lice uradila projekte koji su joj doneli 1.5 miliona dinara. U Preljini je kabinet biologije mnogo bolje opremljen nego u mnogim gradskim školama“, kaže Šutić, što smatra da je neka vrsta kompenzacije.

Na naše pitanje za koliko ustanova obavlja procenu bezbednosti na radu Šutić kaže da je to poslovna tajna i ističe, još jednom, da će se povući sa odborničke funkcije ako Agencija ustanovi sukob interesa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare