miroslav petrasinovic
Miroslav Petrašinović. Foto: Grad Kragujevac

Ni pet dana posle skandalozne objave kragujevačkog SNS funkcionera Miroslava Petrašinovića, koji je uz fotografiju sa stranačkog skupa napisao nacističku parolu ''Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik'', nema reakcija iz Gradskog odbora SNS-a. Ovo ''upadljivo ćutanje'', za kragujevačke opozicione političare i građanske aktiviste, podjednako je skandalozno kao i sama objava lokalnog stranačkog funkcionera, koji je ujedno i predsednik Skupštine grada.

Da li je ćutanje znak odobravanja, ili se u stranačkim redovima SNS-a još uvek dogovoraju kako da ispeglaju gaf svog visokopozicioniranog člana. Šta god da je razlog, sporan je.

Gradonačelnika Nikolu Dašića, ujedno i predsednika kragujevačkih naprednjaka, pitali smo da li će predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović snositi političke sankcije zbog nacističke parole i upoređivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Adolfom Hitlerom.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakv odgovor.

Komentar smo potražili i od zamenice šefa Odborničke grupe SNS-a u lokalnom parlamentu dr Anđelke Stojković, ali je ona za naš portal rekla da “ne bi davala nikakve izjave na tu temu“.

Podsetimo, Miroslav Petrašinović je prošlog vikenda na svom fejsbuk profilu, stranački skup SNS-a opisao identičnim rečima koje je tokom diktatorske vladavine koristio Adolf Hitler.

Foto: Facebook/Kragujevac slobodno

Petrašinović je napisao “Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik“ i pored te parole “označio“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
U izjavi za naš portal, Petrašinović se kasnije pravdao rečima “da nije znao da je to nacistićki slogan“, te da ga ne bi koristio da je to znao i ubrzo posle razgovora sa nama uklonio spornu rečenicu sa svog profila.

Stevanović: To je političko udvaranje vođi

Kragujevačka javnost se već pet dana ne smiruje zbog nacističke izjave gradskog funkcionera. Predstavnici opozicionih stranaka i građanski aktivisti sa kojima smo razgovarali smatraju da je nedopustivo da ovaj slučaj prođe nekažnjeno, pogotovo u gradu koji je postao simbol stradanja od nacističke čizme.

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i šef odborničke grupe u lokalnom parlamentu “Zajedno za Šumadiju –Zdrava Srbija“, veruje da je Miroslav Petrašinović spornu nacističku parolu upotrebio “iz neznanja“, kao i da bi trebalo da bude smenjen sa funkcije predsednika Skupštine grada.

Foto: Veroljub Stevanović, “Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija“

“Ta njegova izjava je političko udvaranje vođi, što je najgori oblik ponašanja u politici. Ja sam uvek bio protiv toga. On je te uradio iz neznanja, siguran sam. Verujte mi, ja sedim u toj Skuštini i sve ih poznajem, svi su takvi. Sada je nedopustivo ovo ćutanje Srpske napredne stranke i mislim da bi u najmanju ruku trebalo da upute izvinjenje svim Kragujevčanima“, rekao je Stevanović.

Sa njim se slaže i potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Milena Stanković, koju ne iznenađuje ćutanje SNS-a.

“Srpska napredna stranka ni na mnogo gore stvari nije reagovala, oni svakog dana serviraju fašizam u raznim oblicima, ovo je za njih ‘ništa’ i verovatno je kod njih prošlo potpuno neprimećeno, ali me raduje što su građani Kragujevca burno reagovali i što je izjava naišla na veliki odijum koji se danima ne stišava“ rekla je ona, uz ocenu da je Petrašinovićeva izjava “bolno istinita“.

“Mi zaista u ovom trenutku u društvu imamo jednog čoveka, koji je gospodar svega, bukvalno svega u ovoj zemlja, a koji državom gospodari upravo preko stranačkog sistema koji je uspostavio sa SNS-om’, kaže ona.

Stanković je dodala i da lično misli da Petrašiniović nije znao da je upotrebio nacističku parolu, dodajući da je to “ozbiljan nedostatak opšte kulture“, ali da ga to ne abolira od odgovornosti .

Ona navodi i da je poražavajuće velićanje situacije u kojoj se trenutno nalazi naše društvo u kojem, kako je rekla “upravlja jedna stranka na čelu sa jednim čovekom“, te da takav sistem predstavlja potpunu negaciju demokratije.

“Najstrašnije od svega je što mislim da je gospodin Petrašinović to napisao potpuno nesvesno. On je tu rečenicu napisao posmatrajući svoju stranku i poredak u njoj i to danas u 21. veku, kada cela Evropa teži demokratiji. E, to je skandalozno i zbog toga ovo ne sme da prođe nekažnjeno“ zaključila je potpredsednica GO SSP-a u Kragujevcu.

Civilni sektor: Očekujemo smenu

Građanska aktivistkinja Bojana Vlajović Savić iz Udruženja “Res Publica“ smatra da nacističke parole ne bi trebalo da se pojavljuju nige u u Srbiji, a ponajmanje u Kragujevcu, gradu stradalniku. Ona ocenjuje da javno istupanje predsednika Skupštine grada zaslužuje svaku osudu, jer je on “stranačko jednoumlje“ promovisao sa političke pozicije koja bi trebalo da neguje “stranački pluralizam i različite ideje“.

Bojana Vlajovic Savic
Bojana Vlajović Savić; Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Ako gospodin Petrašinović zaista veruje u ideju, ‘jedna zemlja-jedna stranka’ onda mi imamo problem. Čak, iako uzmemo u obzir da nije znao šta je napisao, on je predsednik lokalnog parlamenta koji treba da garantuje postojanje parlamentarne demokratije, da obezbedi pluralizam političkih mišljenja i ideja, da garantuje da će stranke u lokalnom parlamentu imati jednak tretman i mogućnost da iznesu svoje stavove i ideje. Ovom izjavom, on potire suštinu demokratije, višestranačja i parlamentarizma i mi u Udruženju smatramo da bi trebalo da bude smenjen sa te funkcije“ izjavila je Vlajović Savić.

Miroslav Petrašinović (36) je predsednik Skupštine grada Kragujevca od 2016. godine i trenutno obavlja drugi mandat na toj funkciji. U zvaničnoj biografiji stoji da je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kao i da je 2015. izabran za potpredsednika Gradskog odbora u Kragujevcu, a na toj funkciji je i danas.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare