Danas je u Beogradu održan održan protest “Srbija protiv nasilja”, a zatim se kolona od više desetina hiljada građana uputila ka Gazeli. Blokada mosta trajala je dva sata, a snimci iz drona pokazuju da je ogroman broj ljudi izašao na ulice Beograda i da je reč o najvećem protestu u poslednjih 10 godina.

Beograd je u petak uveče poslao sliku koja je obišla ceo svet: desetina hiljada građana, fantastična energija, nepregledna kolona građana u Kneza Miloša, blokada Gazele i poziv da se u petak održi konačni protest.

Ukratko, ovako izgleda utisak nakon najvećeg protesta opozicije u zemlji od kada je SNS došao na vlast 2012. godine. Kolona građana formirala se još kod Skupštine Srbije, da bi nakon toga nepregledna masa krenula do Gazele gde je održan gotovo trosatni skup.

Pročitajte još...

Na samom početku skupa još jednom su pročitani zahtevi:

Organizatori traže od vlasti u Srbiji da se kao reakcija na dve tragedije smeni rukovodstvo REM i RTS, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrane tabloidi koji promovišu nasilje.

Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Tokom protesta „Srbija protiv nasilja„, nešto posle 20 sati, kada je počeo da pada mrak, građani su spontano upalili svoje mobilne telefone kako bi „upalili svetlo u Srbiji“, i to je bilo ispraćeno velikim aplauzom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare