Slaviša Kokeza i Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Starsport

Firme „Prointer web“ i „Prointer sistem“, koje se godinama dovode u vezu sa Slavišom Kokezom, za godinu dana dobile su poslove od države vredne više od 13,5 miliona evra. Lista državnih preduzeća i institucija koje sarađuju sa firmama koje se dovode u vezu sa bivšim visokim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije nastavlja da raste, dok se istovremeno Kokezi gubi svaki trag. U javnosti i stranačkom životu ga nema, ali je upadljivo da pomenute firme dobijaju poslove i uvećavaju prihode.

Samo od 18. januara 2022. godine, pa do 9. januara 2023. godine firme „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobile su čak 39 poslova od državnih preduzeća i institucija u vrednosti od 1.615.083.199 dinara, odnosno približno oko 13,69 miliona evra (bez PDV). Pojedine poslove firme su dobijale same, dok su se na određenim tenderima prijavljivale i sa trećim firmama i tako dobijale priliku da još jednom potvrde da su očigledno „miljenice“ države, ali i da dodatno povećaju poslovni saldo.

Spisak državnih preduzeća i institucija koji su sarađivali sa firmama dovođene u vezu sa Slavišom Kokezom je impozantan. Uvidom u dokumentaciju može se videti da je na tom spisku Pošta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, PIO fond, EPS, Nacionalna služba za zapošljavanje, brojna ministarstva ministarstva, Zavod za javno zdravlje….

Lista institucija je gotovo nepregledna, što se itekako odrazilo na poslovanje ovih firmi. Za pomenutih godina dana, neki od najvećih ugovora potpisani su sa Sekretarijatom za opšte poslove u Beogradu. Za usluge snimanja poslovnih procesa i implementaciju rešenja za implementaciju, „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobili su posak „težak“ 248.600.000 dinara. Ugovor je zaključen u maju 2022. godine. I Sekretarijat za finansije Grada Beograda sarađivao je sa Prointer sistemom, budući da su početkom prošle godine sklopili posao vredan 148.000.000 dinara. Tu je ugovor sa PIO fondom „težak“ 100 miliona dinara sklopljen zbog potreba ove institucije da indeksira dokumenta, ugovor sa Nacionalnom službom za za zapošljavanje od 71 miliona dinara, Jugoimportom- SDPR od skoro 40 miliona dinara za nabavku licenciranog softvera.

Cveta ljubav s državom

Tandem „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobio je i od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju posao od gotovo 50 miliona dinara, dok je u januaru ove godine i Pošta sklopila posao sa „Prointer webom“ od „skromnih“ 24.860.062 dinara. I „Službeni glasnik“ uspešno je ostvario saradnju sa pomenutim firmama, pa je tako „Prointer web“ u julu 2022. godine dobio ugovor od skoro 11 miliona dinara za „računarsku i srodnu opremu“. Samo u ovoj godini, koje tek krenula, tandem „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobio je poslove od Pošte, preduzeća Jugoimport-SDPR i JKP „Infostan i tehnologije“ u ukupnoj vrednosti od 90.860.062 dinara.

„Cveta ljubav sa državom, cveta i profit „Prointer weba“ i „Prointer sistema“ Uporedo sa dobijanjem poslova od države, raste i profit dve firme koje su dovođene u vezu sa
Kokezom. Najpre, firma „Prointer sistem“, koja je osnovana 2012. godine, čije sedište je na Paliluli u Dunavskoj BB, od 2019. do 2021. godine uvećala je profit za dva i po puta. Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), u navedenom periodu firma je je uvećala profit, odnosno zaradu sa 26.351.000 dinara na 69.334.000 dinara.

U „knjigama“, odnosno zvaničnim podacima, direktorka i vlanica firme je Ivana Rajić. Kada je reč o firmi Prointer veb, koja je osnovana 2008. godine i na čijem je čelu pomenuta direktorka Rajić, prihodi isto prate pravac kojim ide i „Prointer sistem“. Samo u 2021. godini, firma koja se nalazi na istoj adresi kao i „Prointer sistem“ ostvarila je zaradu od 51.350.000 dinara. Samo dve godine ranije (2019), firma je profitirala 21.232.000 dinara, odnosno približno dva i po puta. U oba slučaja evidentno je da profit ide uzlaznom putanjom.

Gde je nestao Slaviša Kokeza?

Nakon saslušanja zbog navodnih veza sa klanom Veljka Belivuka i ostavke u Fudbalskom savezu Srbije 2021. godine, Slaviša Kokeza se povukao iz javnosti. Sa druge strane, firme koje se dovode u vezu sa njim dalje rade „punom parom“.Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza kao da je u „zemlju propao“ nakon što je u martu 2021. godine podneo ostavku na ovu funkciju. Od njega, ni o njemu, se reč nije mogla čuti gotovo dve godine. Iako mu se na teret stavlja saradnja sa klanom Veljka Belivuka, ali i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je i saslušavan u SBPOK februara prošle godine. Iako se protiv njega vodi i predistraga u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica. Dok se o ovome spekulisalo, kako je Nova ranije objavila, Kokeza je otišao u inostranstvo.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Prilikom napuštanja fotelje u FSS, Kokeza je prokomentarisao i svoj odnos sa predsednikom Vučićem.

„Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam“, izjavio je Kokeza.

Mediji su preneli da je razlog privođenja Kokeze na saslušanje to što je Aleksandar Kajmaković, vlasnik brojnih klubova i restorana u Beogradu, a koji je saslušan u okviru
finansijske predistrage u slučaju Belivuk, rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin s tim u vezi je rekao da je Kokeza odbio poligraf, što ni šefu naprednjaka nije bilo jasno zbog čega je to uradio.

„Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je tada Vučić.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević o sprezi Belivukove grupe i vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare