Foto: Nova.rs, Medija centar, N1

Kriminalac, tajkun, fašista, nacista, omiljene su reči srpskih poslanika u 2021. godini. Kad se tome dodaju pretnje, pozivi na nasilje, pa i ubistvo, sve više podseća na neki mračni scenario još mračnijeg filma, nego na parlament - mesto gde bi trebalo da sede najumnije glave ovog društva.

Da stvar bude gora pred kraj 2020. poslanici su usvojili Kodeks svog ponašanja u kojem piše:

“Narodni poslanik se ponaša na način kojim će jačati integritet Narodne skupštine i poverenje javnosti u Narodnu skupštinu i kojim neće ugroziti ugled Narodne skupštine i narodnih poslanika. Narodni poslanik poštuje sledeće opšte etičke vrednosti: istinu, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, odgovornost u obavljanju poslaničke funkcije, integritet, otvorenost, dostupnost…“.

Jesmo li to videli?

Nismo.

Poslanici su za skupštinskom govornicom vređali, pozivali na nasilje, etiketirali novinare i medije, povezivali ih sa kriminalnim klanovima, vređali svaku javnu ličnost koja se usudila da izrazi mišljenje drugačije od onog koje vlada u gotovo jednopartijskom parlamentu. Zbog toga je Otvoreni parlament (inicijativa organizacije Crta) podneo ukupno 10 prijava.. Izrečena je samo jedna kazna – poslaniku SNS Srbislavu Filipoviću.

Krenimo redom…

Prva prijava podneta je protiv Marka Atlagića, poslanika SNS, zbog njegovog govora na sednici Skupštine 10. februara. U prijavi piše da je on svesno vređao Albance nazivajući ih “Šiptarima”, u nameri da uvredi kako njih, tako i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

Udarna pesnica Marko Atlagić

Vrhunac je bio udar poslanika SNS Marka Atlagića na glumicu Jelisavetu Seku Sablić i to zbog naslova intervjua koji je dala, a zbog kojeg je usred Narodne Skupštine zemlje za čiju je umetnost mnogo dala i učinila – proglašena za osobu bez patriotizma.

“Jelisaveta Sablić, zvana Seka, kritikuje i državu. Ovoj gospođi zaista nedostaje patriotizam. Ona je izjavila, da ne ostanete šokirani, citiram: „Otadžbina je tamo gde vam je dobro, a ne gde vam je sarma“. Gospođo Sablić vi imate manjak ili nedostatak patriotskih osećanja. Patriotizam je najveći ukras čovečije duše, koji vi gospođo Sablić ne posedujete i sasvim na kraju gospođo Sablić prelistavajte istoriju“, poručio je poslanik Atlagić i tako u spisak svojih govora za pamćenje pridodao još jedan, možda najbesčasniji.

“Upravo je taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima… Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti”, govorio je Atlagić.

Prijava Administrativnom odboru podneta je i protiv Nebojše Bakareca, čija se izjava u javnosti tumačila kao poziv na ubistvo.

bakarec
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

“Šta je to drugo nego kovanje zavere, sastanak bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića u Trstu sa tajkunom Draganom Đilasom i njegovim političkim direktorom Vukom Vučurevićem i Jadrankom Drinić, šta je to drugo? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Inače, zamislite da se bivši šef FSB-a, sastaje sa Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji, pa, to se rešava u Rusiji tako što te više nema, jer to se ne radi”, rekao je Bakarec na sednici Skupštine.

Jame i vreće za udaranje

U jednoj od dve prijave protiv potpredsednika Skupštine Vladimira Orlića navodi se da je na svom Tviter nalogu podelio objavu sledeće sadržine:

“Tajkunski mediji i njihovi saučesnici, koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu – sad zapomažu iz jame koju su drugima kopali. Opasno je kad kažu da imaš veze s kriminalom! Ma, je li? Od kad to?, rekao je poslanik vladajuće stranke prizivajući jame.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U prijavi protiv poslanika SNS Aleksandra Martinovića navodi se da je 17. marta izneo niz neistina i neosnovanih optužbi na račun Raše Nedeljkova, programskog direktora udruženja Crta. Meta Martinovića bila je i direktorka te organizacije Vukosava Crnjanski, za koju je Martinović naveo u kojem naselju živi, u kolikom stanu, kao i marku i tip automobila koji navodno vozi.

“…Gospodin Raša Nedeljkov neće da kaže, a evo ja sada to javno iznosim da je preko programa USAID njegova nevladina organizacija CRTA dobila u proteklih nekoliko godina 1,2 miliona dolara. Pitajte malo ovog gospodina Nedeljkova šta vozi, koji automobil? Svi njegovi saradnici voze najskupocenija i najnovije automobile koji postoje trenutno na srpskom tržištu automobila, to su audi, mercedesi, to su džipovi itd. …žive u stanovima od po 150, 200 i ko zna koliko kvadrata”, rekao je poslanik SNS i dodao:

“Tvrdim vam, ti šefovi nevladinih organizacija bogatiji su od svih nas zajedno. To nisu nikakve nevladine organizacije, to su u stvari, da se mi ne lažemo, i da govorimo jednim otvorenim ljudskim, a ne ptičijim jezikom, to su kriminalna udruženja”.

Isti poslanik je 10. marta na sednici parlamenta rekao:

“… šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”.

Otvoreni parlament je podneo prijavu i protiv poslanice Sandre Božić, koja je 9. marta na sednici Skupštine tokom svog izlaganja iznela sledeće tvrdnje:

“Dakle, to je isti onaj Krik koji je oduvek, a očigledno će i zauvek učestvovati u medijskom linču svega što je srpsko, u svim interesima Republike Srbije i onima koji aktivno učestvuju u profitiranju svega onoga što predstavlja Dragan Đilas“.

Srbislav o pravnoj državi

Prijava je podneta i protiv Vladimira Marinkovića , a jedini koji je kažnjen jeste naprednjak Srbislav Filipović.

Srbislav Filipović Foto: N1

“Takvu pravnu državu hoće oni koji sebe danas nude građanima Srbije zajedno sa fašistom i nacistom, slobodno mogu da kažem, Draganom Đilasom, koji je upravo pravi primer čoveka koji baštini ideologiju Adolfa Hitlera i to smo videli, malo pre smo čuli i kako je fašistička Nemačka 1941. godine namerno bombardovala biblioteku da bi se zatreo trag srpskoj kulturi, istoriji, tradiciji i našem postojanju. I šta bi nas čekalo kada bi fašisti, kao što je Dragan Đilas, u rukama zajedno sa jedinom knjigom koju oni vole i čitaju – “Majn kampf“, se vratili ne daj Bože na vlast, kako im kaže ona njihova – vratite se prvo u Beograd molim vas”, rekao je Filipović i dodao:

“To je opasnost i to je onaj otrov koji Srbiji nudi Dragan Đilas, da otera sve što je pametno odavde, da se ono pametno sa stečenim znanjima u Srbiju ne vrati, da ovde ostanu samo njegovi poslušnici, njegovi kriminalci, njegovi huligani, njegove ubice i svi oni koji slede tu fašističko-nacističku ideologiju koju on propagira i oživljava u Srbiji”

BONUS VIDEO: Poslanik u Skupštini Srbije o scenariju Gorana Markovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare