FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije, iako najavljivana za 28. ili 29. jul, po svemu sudeći neće biti održana ove nedelje. Sve su prilike da će nova garnitura poslanika zakletvu polagati u poslednjim sekundama za istek roka, što je zvanično 4. avgust. U sferi nagađanja pored datuma, jeste i mesto gde će se sednica održati, tačan spisak poslanika koji će u skupštinu ući, kao i ko će se nalaziti na mestu predsednika.

Od informacija koje su se proteklih dana selektivno puštale u javnost najpre se pojavila ta da se neće čekati krajnji rokovi ni za zakazivanje prve sednice skupštine, ali ni za otkrivanje novog saziva Vlade Srbije.

Datum kojim se najčešće spekulisalo bio je 28. ili 29. jul za zakazivanje sednice skupštine, međutim, sada je sasvim izvesno da je reč o dezinformaciji. Potencijalni poslanici na današnji dan još nisu dobili poziv za skupštinu, a prema zakonu trebalo bi da budu obavešteni najmanje 24 sata ranije.

PROČITAJTE JOŠ...

Osim datuma, tajna je i mesto na kojem će se sednica održati. Zbog epidemiološke situacije, spekuliše se da će se budući poslanici prvi put okupiti ne u zgradi Narodne Skupštine, već u maloj sali Sava centra, gde bi se mogle obezbediti sve preventivne mere i poštovanje propisanih pravila o minimalnoj udaljenosti u zatvorenom prostoru, koje glasi jedan čovek na četiri kvadratna metra.

Presedan zbog korone?

Informaciju o tome u javnost je pustio lider DJB Saša Radulović.

„Vlast se očigledno uplašila naroda. U tajnosti, bez ikakvog obaveštavanja javnosti, vlast beži iz Narodne skupštine i priprema konstitutivnu sednicu falsifikovane skupštine u Sava centru. Pominju se i sutrašnji dan, 28. jul i četvrtak 30. jul kao mogući datumi održavanja falsifikovane skupštine. Mala konferencijska sala u Sava centru se ubrzano priprema za to“, rekao je ovim povodom Radulović.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Potencijalni poslanici naprednjaka, socijalista i onih sa liste SPAS Aleksandra Šapića koje je kontaktirala Nova. rs o ovome nisu obavešteni, ali ni o tačnom datumu konstitutivne sednice. Ako je verovati njihovim rečima, svi su u iščekivanju poziva, ali treba uzeti u obzir i mogućnost da je u pitanju prikrivanje informacija do poslednjeg trenutka.

Kada je reč o imenima i funkcijama, jedino što se do sada moglo čuti jeste to da je Vladimir Orlić najviđeniji na mestu novog predsednika parlamenta, na mestu Maje Gojković. Ona je, takođe prema nezvaničnim informacijama, u niskom startu za novu ministarku, kulture ili ekologije.

I Vlada u magli

„Čekajući Godoa“ scenario još je izvesniji u slučaju nove Vlade. Imena ministara, raspored resora, kao i tačan datum kada će nova Vlada početi sa radom, takođe su u magli.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put kada je govorio na ovu temu, rekao je da Vlade neće biti sigurno do kraja avgusta.

„Pokrajinski parlament biti formiran do 1. avgusta, a republički parlament do 3. ili 4. avgusta. Izbor vlade očekujte krajem avgusta, tako ja očekujem da bude“, rekao je Vučić i poručio javnosti da ne veruju u ono što pročitaju u medijima o navodnom sastavu nove vlade, jer su „sve to izmišljotine“.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

„Te imaće SPS dva ministra, tri… Te biće ministri ovi ili oni, neki se preporučuju pa skromno kažu da to ne očekuju, ali da su na raspolaganju… Sve laž do laži“, rekao je Vučić.

Pitanje je, međutim, da li pod te laži ulazi i najnovija izjava lidera socijalista Ivice Dačića, kojom je „stidljivo“ najavio da je napravljena koalicija SNS i SPS.

„Sa Aleksandrom Vučićem nisam razgovarao o podeli ministarstava u novom sazivu Vlade Srbije, funkcije su tehničko pitanje“, rekao je Dačić i praktično potvrdi da će ući u Vladu, te da je samo pitanje koji će mu resori pripasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare