Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Radomir Lazović i Stefan Jovanović Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Poslanici Skupštine Srbije počeli su novu sednicu, a na dnevnom redu su rebalans budžeta za 2022. godinu i izmene Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za tekuću godinu. Deo opozicije je, uoči početka sednice, optužio je predsednika parlamenta Vladimira Orlića i vladajuću SNS da su im opstrukcijama uskratili vreme za govor tokom hitne sednice o rebalansu budžeta.

Predstavnici Demokratske stranke, poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodne stranke i Zeleno-levog kluba Zajedno-Moramo, rekli su na konferenciji za novinare u parlamentu da Orlić nije prihvatio niti jedan njihov predlog na sednici parlamentarnog kolegiijuma.

Poslanik DS Srđan Milivojević kazao je da SNS pokazuje „paničan strah“ i „kukavičluk“ i dodao da vladajuća stranka „želi da po svaku cenu spreči opoziciju da govori“.

Naveo je i da se vlast plaši rasprave o opozicionim predlozima za formiranje anketnih odbora za slučaj „Jovanjica“ i o ubistvu političara Olivera Ivanovića.

Poslanica Ujedinjenih, Marinika Tepić je rekla da vlast ne želi da čuje „ni tri minuta“ predloga opozicije dok je predstavnik Ne davimo Beograd, Radomir Lazović upozorio na, po njemu, opstrukcije vlasti, u vezi predaje opozicionih predloga.

Poslanik Zelenog levog bloka Aleksandara Jovanović Ćuta je kazao i da Orlić nedavno nije dozvolio da se građani obrate u Skupštini Srbije, te upozorio da će, ukoliko ta praksa bude nastavljena, imati veliki broj građana ispred zgrade parlamenta.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović je optužio vlast za kršenje zakonske procedure oko sazivanja hitne sednice parlamenta u vezi rebalansa budžeta i još 11 drugih tačaka.

Kazao je da sve što je vlast radila u vezi sazivanja hitne sednice parlamenta neće sprečiti opozciju da učestvuje na njoj i da iznese primedbe na predloženi rebalans budžeta.

Poslanici i o pomoći mladima, zajmu od UAE i kreditu za most u Beogradu
Na dnevnom redu današnje sednice je i pomoć mladima od 16 do 29 godina, a poslanici će se izjašnjavati o Predlogu zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć. Za tu pomoć će biti potrebno novo prijavljivanje.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje podrške budžetu Srbije.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu u iznosu 79,9 miliona evra osiguranog kod korporacije Čajna eksport end kredit inšurans (China Export & Credit Insurance Corporation) za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i „izgradnju novog čeličnog lučnog mosta“.

Pročitajte još...

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između nemačke razvojne КfW banke i Srbije, za Program „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji VI (faza II)“.

O navedenim tačkama vodiće se objedinjena rasprava, dok će se u nastavku poslanici izjašnjavati o više kadrovskih rešenja u okviru skupštinskih odbora i delegacija.

Poslanici su na početku sednice po hitnom postupku stavili na dnevni red izbor potpredsednika Skupštine, pošto je jedno mesto nedavno ostalo upražnjeno smrću poslanika Božidara Delića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar