Srđan Škoro Srdjan Škoro
Srđan Škoro Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ni jedan od predsedničkih kandidata koji su već ušli u izbornu kampanju nema namere da odustane od kandidature u korist nekog drugog kandidata, koji bi imao možda veće šanse za pobedu, odnosno ulazak u drugi izborni krug. Svi odreda tvrde da se ne bi ni kandidovali da ne veruju u sopstvenu pobedu. Uvereni su i da imaju realne šanse za ulazak u drugi izborni krug.

Lista kandidata za predsedničke izbore se polako nazire. Za sada su svoju kandidaturu najavili Srđan Škoro, Boško Obradović, Miloš Jovanović, Miša Vacić, a kandidaturu bi danas trebalo da ozvaniči i Zdravko Ponoš. Još se čeka odluka da li će Aleksandar Vučić biti predsednički kandidat vladajuće koalicije. Konačnu odluku nije doneo ni bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ranije najavljivao da će se i sam kandidovati, ako proceni da nema boljeg kandidata od njega. Sva je prilika da će u predsedničku trku ući i Milica Đurđević Stamenkovski, mada bi skupština njene stranke konačnu doluku trebalo da donesesi u nedelju 6. februara.

U pojedinim medijima pojavila se informacija da bi Zavetnici mogli da odustanu od svog predsedničkog kandidata i time pomognu eventualnu pobedu Aleksandra Vučića već u prvom krugu. Milica Đurđević demantuje za naš list tu informaciju i kaže da će biti onako kako njena stranka odluči, a ne kako neko drugi želi.

”Mi ćemo se naravno rukovoditi onim što su odluke stranačkih organa, a za nedelju je zakazana skupština stranke, kojoj će prisustvovati 2 000 delegata i koja će o svemu odlučiti. Građani će tada imati prilike da dobiju konačan odgovor u kom formatu izlazimo na izbore, kaže Stamenkovski za Danas.

Ona primećuje da je interesantno da se o koalicijama i savezima u kojima Zavetnici navodno učestvuju spekuliše po tabloidima, po različitim političkim kuloarima.

”Svake sedmice se pojavi po neki novi koalicioni partner koga žele da nam pripišu. Sve su predvideli, osim naše saglasnosti. O svemu su izgeda razgovarali samo nas niko ništa nije pitao. Tako da je nedelja i Skupština naše stranke prava prilika da Zavetici donesu konačnu odluku o nastupanju na predstojećim izborima”, zaključuje predsednica srpske stranke Zavetnici.

Za sada se zna da će Aleksandra Vučića, ukoliko se bude kandidovao, podržati sve stranke vladajuće većine, koje izaze na listi SNS, ali i Socijalistička partija Srbije, a najverovatnije i Savez vojvođanskih Mađara.

Odakle će sve Vučiću stići podrška, bar za sada nije poznat, ali je zanimljivo da lider Srpske desnice Miša Vacić ne pokazuje nameru da odustane od kandidature i pomogne pobedi kandidatu vladajuće većine. On poručuje da Vučić treba da ide u penziju, a Đilas u zatvor.

Iako Vojislav Šešelj, lider radikala tvrdi da ovoga puta ne bi trčao predsedničku trku, preuranjeno je zaključivati da bi radikali mogli da daju podršku nekom od već poznatih predsedničkih kandidata. Aleksandar Šešelj, potpredsednik SRS kaže da će odluka biti doneta 10. februara na sednicama Centralne otadžbinske uprave i predsedničkog kolegijuma. Tada će se, kaže ,odlučivati o nastupu SRS na svim nivoima aprilskih izbora .

Na pitanje da li bi i pod kojim uslovima povukao sopstvenu predsedničku kandidaturu u korist nekog drugog predsedničkog kandidata koji bi imao veće šanse za ulazak u drugi izborni krug, Boško Obradović, lider Dveri kaže za Danas da se kandiduje za predsednika Srbije ne da bi se povlačio, već da bi izašao na crtu i borio se.

“ Ne krijem se iza javnih ličnosti već preuzimam ličnu političku odgovornost. To je obaveza predsednika stranaka i političkih lidera. A građani će najbolje znati da procene i ocene svakoga od nas.”, ističe lider Dveri. Sličan odgovor Danasu je dao i predsednički kandidat koalicije Nada, Miloš Jovanović. On kaže za naš list da od dana objavljivanja svoje kandidature ne razmišlja o drugim kandidatima, već se fokusira samo na kampanju i koaliciju Nada.

“Ne bih se povukao u korist nekog drugog predsedničkog kandidata, jer je u politici ipak najvažnija politika, odnosno politička opredeljenja i ubeđenja koja nosite i za koja se zalažete”, navodi Jovanović za Danas.

I Srđan Škoro, predsenički kandidat pokreta “Da se struka pita“, tvrdi da ne postoje uslovi pod kojim bi odustao od predsedničke kandidature i ističe da je siguran da će oduvati sve ostale opozicione predsedničke kandidate.
“Da ne mislim da imam velike šanse, nikad se ni ne bih kandidovao. Očekujem ulazak u drugi krug i podršku svih koji su u prvom ispali. Ukoliko kojim slučajem to ne uspem svakako da ću svoju podršku dati opozicionom kandidatu”, izričit je Škoro.

Na pitanje da li bi mogli na predstojećim izborima da podrže nekog od predsedničkih kandidata opozicije, bar nekog ko ima šanse da dobije najveći broj glasova , iz koalicije “Moramo “, kažu da je najbolje da se to pitanje ostavi za malo kasnije, ne isključujući ni mogućnost da će imati svog predsedničkog kandidata .

Nije još jasno da li će se već poznatim kandidatima pridružiti i bivši predsednik, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, a na pitanje da li bi eventualno SDS mogla da podrži nekog drugog predsedničkog kandidata opozicije. Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS kaže za Danas da je najvažniji cilj SDS da se spreči pobeda Vučića u prvom krugu.

“Da bismo to ostvarili neophodno je da svaki opozicioni birač glasa, kako bismo podigli izlaznost. Stoga nam scenario u kojem imamo više predsedničkih kandidata verovatno daje veću šansu da uđemo u drugi krug, i zato nametanje jednog opozicionog kandidata kao jedinog, te stranke koja ga je predložila kao „jedine prave ujedinjene opozicije“ može biti pogubno za borbu protiv SNS. Odluku o potencijalnoj Tadićevoj kandidaturi donećemo samostalno, uprkos nepristojnim napadima koje nam upućuju delovi opozicije. Pozivam ih da se svi suzdržimo od boljševičkih metoda izgona iz politike, da dopustimo jedni drugima da mislimo različito i da koordinisano radimo na kontroli izbora”, zaključuje Samofalov.

BONUS VIDEO: O porukama i kandidatima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare