Evropska komisija jasno je zatražila od Srbije da sprovede Medijsku strategiju, u kojoj nije dozvoljeno da država bude vlasnik medija. Upravo ono što će biti moguće kada stupe na snagu Zakoni o informisanju i elektronskim medijima koje su poslanici vlasti danas usvojili. Time medijski zakoni direktno dolaze u sukob sa Medijskom strategijom, a indirentno i vlast u Srbiji sa EU jer iz ove organizacije očekuju da se država ne meša u medije i slobodno informisanje. Time se otvara pitanje da li će novi medijski zakoni usporiti put Srbije u EU. Sagovornici Nove su jasni – to nisu dobri signali i Srbija se udaljava od EU.

Poslanici Skupštine Srbije (oni koji čine vladajuću većinu) usvojili su danas dva skandalozna medijska zakona kojim se, između ostalog, omogućava državnoj kompaniji Telekom Srbija da osniva svoje medije.

Ovakva odluka došla je uprkos apelima koji su su stizali i uprkos jasnoj poruci Evropske komisije iz koje su istakli da očekuju od Srbije da sprovede medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu pluralizma u medijima.

“Očekujemo od srpskih vlasti rezultate primene medijske strategije, u skladu sa obavezama koje su preuzete na najvišem nivou, kao i da stvore podsticajno okruženje u kome se sloboda izražavanja i sloboda medija nesmetano ostvaruju,” rekla je za N1 portparolka EU Komisije Ana Pisonero na pitanje N1 o nacrtu medijskih zakona u Srbiji i primeni medijske strategije.

Ana Pisonero Hernandes Foto: N1

Iz stava EK jasno se vidi da se pozivaju na sprovođenje Medijske strategije, u kojoj se se nedvosmisleno potvrđuje da je država i dalje značajan akter na medijskom tržištu. Ujedno, trebalo bi maksimalno smanjiti prostor države u medijima, što je u suprotnosti sa usvojenim zakonima u Skupštini Srbije.

Hoće li medijski zakoni usporiti put Srbije u EU?

Imajući u vidu da je EK poručila da očekuje da se sprovede Medijska strategija čijom primenom bi se država istisla iz medija, postavlja se pitanje da li će novi zakoni usporiti put Srbije u EU.

Nemanja Todorović Štiplija iz European Western Balkana kaže za Novu da je primetno da će ovi zakoni biti problem Srbiji na putu ka EU.

„Evropska komisija u svojim prethodnim izveštajima detaljno je pratila sve ono što se tiče impelementacije medijske strategije. EK je 2021. godine izuzetno je pohvalila donošenje medijske strategije, ali naglasila da one mere koje treba da budu primenjene naročito trea da se odnose na medijsko tržište i izlazak države iz medija“, poručuje Štiplija Todorović za Novu.

Nemanja Todorović Štiplija. Foto: Medija centar Beograd

Sagovornik Nove podseća da će naredni izveštaj Evropske komisije biti objavljen 8. novembra, ali sumnja da će uključiti stvari koje su se desile poslednjih sedam dana“.

„Primetno je da aktivnost vlasti u Srbiji kada je reč o odbrani ovih zakona veoma je izražena. Sama poseta premijerke i pismo Olivera Varheljija pokazuje da su oni bili zainteresovani da ova rešenja u potpunosti odbrane“, zaključuje Štiplija.

Da su iz EU pomno pratili situaciju sa medijima u Srbiji potvrđuju i prethodni izveštaji evropskih institucija. Evropski parlament jeu prethodnim izveštajima pominjao i Telekom, a poslednji put je pomenut u aprilu kada je bio veliki pritisak da se isključi iz tog izveštaja.

PROČITAJTE JOŠ...

U kompromisnom tekstu amandmana, Brisel, između ostalog, izrazio zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija.

Evropski parlament je jasno poručio da izražava zabrinutost zbog moguće državne pomoći Telekomu, čime joj se daje prednost u odnosu na konkurente.

Da sve to udaljava Srbiju od EU potvrđuje za Novu i evroposlanik Klemen Grošelj, koji tvrdi da je usvajanje medijskih zakona potpuno pogrešan korak u odnosu prema EU.

On naglašava da nisu opravdani argumenti predstavnika vlasti u Srbiji koji svoju nameru da vrate državno vlasništvo nad medijima obrazložu time da je to slučaj i državama unije.

Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta
Klemen Grošelj Foto: Evropski parlament

„Postoje takvi slučajevi, ali to nisu mediji koji u potpunosti dominiraju u tim državama. Takođe, u takvim državama postoji pluralizam i otvoreni medijski prostor i pre svega, imate nezavisne agencije i regulatorne organe koji brinu o tome da ne dođe do problema kao što je to slučaj sa Srbijom. Mi znamo da to REM nije. Kad bi REM bio na nivou prosečnog regulatornog tela iz EU, onda bi te brige bile manje. Kad imate ovakvu situaciju kakvu imate sada u Srbiji, gde je REM očigledno kontrolisan od strane vladajuće stranke, onda su te brige u sasvim druge prirode”, kaže Grošelj za Novu.

Grošelj upozorava da će usvajanje ovog zakona biti još jedan korak u smeru udaljavanja od EU.

„Srpska vlast govori da joj je strateški prioritet čanstvo u Evropskoj uniji, a koraci koje pravi je sve više udaljavaju. To je sve uočljivije, čak i u Evropskoj narodnoj partiji čija je prirdružena članica Srpska napredna stranka. Nasuprot porukama koji se šalju iz Srbiji mi imamo postupke koji u sasvim drugom pravcu”, zaključuje Grošelj.

Podsetimo, poslanici u Narodnoj skupštini usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pre toga su iz nacrta zakona, nakon konsultacija sa OEBS-om, izbrisana dva sporna člana koja su kablovske emitere stavljala u podređeni položaj u odnosu na Regulatorno telo za elektronske medije.

Međutim, u zakonu je ostala mogućnost da Telekom i zakonski može da osniva svoje medije, što stvara nefer konkurenciju.

Takvog stava nije i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je rekao da je država donela odluku da uspostavi fer uslove na tržištu i iskoristio priliku da napadne SBB i Junajted grupu.

Mihailo Jovanović Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO INFORMISANJA I TELEKOMUNIKACIJA/Marina Jancevic

„Sa velikim žaljenjem moram da primetim da su protiv ovih zakona vi i Junajted grupa, mada iskreno sumnjam da imate isti interes kao i oni, već isključivo služite njihovom interesu. Telekom Srbija posluje po zakonu, poslovao je po zakonu, ali je u godinama vaše vlasti i vlasti vaših favorita bio vreća za udaranje SBB-a“, rekao je Jovanović i dodao:

„Ova država je donela odluku da uspostavi fer uslove na tržištu, a ne kao u vaše vreme da favorizuje poslovanje SBB-a. Ovakvo ponašanje opozicionih predstavnika ne treba da bude iznenađenje nikome, jednostavno nastavljaju da rade isto kao i kad su bili na vlasti, a to je da služe isključivo interesima SBB-a“, kazao je ministar Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare