Foto: N1; Tomas Šib

Ambasador Nemačke Tomas Šib ocenio je da tempo u procesu evropskih integracija zavisi od napretka u oblastima vladavine prava, medijskih sloboda i reforme pravosuđa, a on je uveren da će nova Vlada Srbije, sa snažnim mandatom koji je dobijen na izborima, kreirati tu brzinu.

Videćemo kako će se situacija odvijati i verujem da će biti novih poglavlja i međuvladinih konferencija na kraju nemačkog predsedavanja krajem godine, dodao je on u onlajn konferenciji „Predsedavanje Savetu EU: Priprema za post-pandemijsku EU“.

Srbija određuje tempo reformi i od toga zavisi i datum članstva, rekao je Šib i napomenuo da se nada da će u julu biti moguće obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Teško je govoriti o konkretnim datumima, jer je to proces po zaslugama, dodao je on i izneo nadu da će uslediti novi zamah u procesu evropskih integracija Srbije u drugoj polovini godine.

Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i uvek je veoma prisutan, kakve god projekte sprovodimo, on se podrazumeva kao budući deo EU, uzimamo u obzir potrebe zemalja. Brojna kompleksna pitanja ne znače da će Zapadni Balkan biti zaboravljen, rekao je Šib. Nemačka, podsetio je on, uvek je bila snažni zagovornik evropskog proširenja i članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Šib je ukazao da je pandemija kovida i dalje tu, da je kriza daleko od završetka i da bi govoriti kakvi će biti uslovi za ukidanje restrikcija za putovanje u Evropsku uniju bilo kao „gledanje u staklenu kuglu“.

Do sutra najkasnije ćemo znati da li će restrikcije za putovanje biti podignute ili ne, ali ne znam konačni ishod, rekao je Šib.

Šib je, govoreći o predsedavanju Hrvatske, ocenio da je održavanje Zagrebačkog samita bio važan signal solidarnosti za zemljama Zapadnog Balkana i da se nada da će njegova zemlja pokušati da ispuni visoka očekivanja kroz program predsedavanja EU, koji može sumirati u dve reči – solidarnost i suverenitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar