Foto:Nova.rs/FoNet/Aleksandar_Mijailovic/Milica_Vuckovic

Poslanici Narodne stranke Borislav Novaković, Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić, kao i poslanici Demokratske stranke Zoran Lutovac, Dragana Rakić i Srđan Milivojević biće novčano kažnjeni zbog opomena, odnosno mera koje su im izrečene na nedavno održanim sednicama Skupštine Srbije.

Odluke o novčanom kažnjavanju doneo je danas Administrativni odbor, kojim je predsedavao Milenko Jovanov, prenosi Tanjug.

“Nadam se da će nam ovo biti poslednji put da odlučujemo o ovakvim stvarima. Kao predsednik poslaničke grupe (SNS) želim da kažem da ću se potruditi, u onom delu u kome mi možemo da izvršimo određene korekcije to i uradimo, a zamolio bih i druge kolege da svi zajedno pokušamo da na drugačiji način predstavimo svoje politike”, zamolio je Jovanov poslanike na sednici odbora. Svi poslanici kojima je izrečena mera jedne opomene na sednicama Skupštine, biće novčano kažnjeni u visini 10 odsto osnovne plate, u iznosu od 9.310 dinara, osim Dragane Rakić, kojoj je u plenumu izrečena mera oduzimanja reči, te će njoj plata biti umanjena za 40 odsto, u iznosu od 37.242 dinara“.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je na sednici odbora da su kazne diskutabilne, odnosno da su opomene, kako je rekao, neutemeljene da predstavljaju vid političke borbe protiv opozicije.

“Ovo nije način da se vaspitava opozicija i da se uvede red u salu već način za dodatno raspirivanje vatre”, rekao je Aleksić.

On je komentarisao da je Borislav Novaković kažnjen “zato što je citirao Milenka Jovanova”, a on lično zato što, kako tvrdi, predsednik skupštine nije hteo da mu da repliku. Jovanov mu je odgovorio da Novaković nije njega citirao već je pokušao da predstavi da je on to negde rekao, dodajući da mu je s druge strane Stefan Jovanović četiri puta psovao majku o čemu, kaže, svedoči snimak.

“Niko nije moju majku zaštitio, niko tada nije rekao da se žene vređaju. Je l’ moja majka nije žena, jer je rodila naprednjaka i nema potrebe da je bilo ko brani?”, upitao je Jovanov.

On je odgovorio Aleksiću da ne postoji automatsko pravo na repliku već da predsednik Narodne skupštine, kako piše u Poslovniku, odlučuje o tome.

Poslanik “Ujedinjenih” Janko Veselinović je rekao da nije Novaković “ustao da se tuče zato što mu je palo na pamet, već mu je neko nešto dobacivao”. Jovanov mu je objasnio da je u jednoj raspravi između njih dvojice mnogo toga rečeno na šta je Novaković rekao: Nemoj da ti dodjem! “Ja sam rekao dodji i on je došao.

Pozivali su i mene, ali ja nisam išao da se šetam. Pozivao me Ćuta: „Dodji ‘vamo“, pa nisam došao.

Čovek treba da ima neku kontrolu valjda, ako je poslanik”, poručio je Jovanov. Poslanica DS-a Dragana Rakić rekla je da je Srđan Milivojević opomenu dobio tek nakon što je završiio svoj govor, te da nije rekao ništa uvredljivo, a kada je reč o Lutovcu, kažnjen je zbog reči “primat”.

“Videćete da je reč primat pojam koji obuhvata sve majmune, lemure i ljude, to vam je kao kada kažete automobil, pa neko pod tim podrazumeva automobil na dizel, drugi na beznin, neko na litijumske baterije. Šta je tu uvredljvo? Lutovac je mislio: Ućutkajte ove ljude, a nije njegov problem što je Orlić prepoznao ‘majmune”, rekla je Rakić na sednici odbora, na kojoj je polemisala i sa poslanikom SNS-a Aleksandrom Mirkovićem.

Na današnjoj sednici, Odbor je pozitivno odlučio i po zahtevu ministarke zdravlja Danice Grujičić za pribavljanje saglasnosti za obavljanje drugog posla, što je opozicija kritikovala. Dragana Rakić je rekla da je zbunjena jer je, kako je navela, jedna od prvih izjava ministarke zdravlja bila da se protivi tome da lekari rade u bolnicama i privatno.

“Ona je bila prva zastupnica toga da čovek treba da bude fokusiran samo na jedan posao koji obavlja. Ona bi na svom ličnom primeru to da pokaže”, rekla je Rakić, a slično je prokomentarisao i Janko Veselinović.

“I ja ću glasati protiv toga da ministarka Danica Grujičić zadrži dosadašnje funkcije, pomoćnika direktora (Klinike za neurohirurgiju), prodekana, pretpostavljam da je i profesor na Univerzitetu. Ovo jeste neprincipijelno od uvažene profesorke Grujičić”, rekao je Veselinović.

****

BONUS VIDEO: Tenzije u Skupštini: Novaković krenuo da udari Jovanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar