Foto: N1; Danijel Server

Danijel Server, profesor Džon Hopkins univerziteta upozorio je pismom predsednikaKosova Hašima Tačija da ne treba da veruje Vašingtonu.

SAD, kaže Server, nisu posvećene Balkanu i kosovskom pitanju, što srpski lobisti koriste da utiču na administraciju, koja, kaže, malo brine o Balkanu, a o Kosovu uopšte” ne brine.

Server takođe zamera Tačiju na, po njemu netransparentnim, razgovorima koje je imao nedavno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu i savetuje mu da „uspori i da se udalji od problema“.

U odgovoru na Tačijeve postove u kojima kosovski predsednik, nakon nedavnog boravka u Vašintonu kaže da SAD poklanjaju punu pažnju dijalogu Beograda i Prištine i da Ričard Grenel, radi sjajan posao, Server za specijalnog izaslanika američkog predsednika kaže da je “propali ambasador” i neuspešan direktor Nacionalne obaveštajne službe, prenela je RTK onlajn.

Server tvrdi da Grenel obmanjuje region Balkana I neke male poslove, kao što je obnova avio, železničkog i putnog saobraćaja na relaciji Beograd-Priština predstavlja kao “velike korake napred”.

Takođe, tvrdi da Grenel pritiska kosovskog premijera Aljbina Kurtija s krajnjim ciljem da Priština pristane na razmenu teritorija.

“Krajnji cilj Grenela je razmena teritorija, a vi ste pokazali da biste to mogli da prihvatite”, kaže Server uveren da ne greši kada misli da je Tači spreman da trguje delovima Kosova sa srpskim stanovništvom za srpska područja na kojem žive većinski Albanci.

Pozivajući Tačija da parlamentu podnese punu i korektnu informaciju o nedavnim razgovorima sa Vučićem, Server kaže da bi potom kosovski predsednik svu odgovornost dijaloga trebalo da prenese na vladu i premijera Aljbina Kurtija.

Upozorava ga i da aktivnosti na „svrgavanju kosovskog premijera“ nisu od koristi za Prištinu.

Navodi I da nema izgleda za postizanje bilo kakvog sporazuma Beograda I Prištine do posle izbora u Srbiji, ali i u SAD.

„Jer, ako tada pobedi Džo Bajden, koji je pravi prijatelj Kosova, možete očekivati da će on izabrati ozbijnijeg izaslanika, koji će učiniti mnogo više od Grenela I Trampa koji osećaju prezir prema Evropskoj uniji“, kaže Server.

Ističe da su samo zajedničke aktivnosti SAD i EU preduslov za pravi pritisak na Beograd, što, kako kaže, Grenel ni ne pokušava.

A, ako Tramp bude ponovo izabran, Priština mora da bude „spremna“ da zaštiti Kosovo od Grenelovih „loših ideja o podeli“ kosovske teritorije.