Napadi na međunarodne posmatrače koji dolaze od predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, deo su političke igre i to "nije baš najbolje za vašu zemlju", izjavio je Stefan Šenah, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je nagledala izbore u Srbiji.

„Predsednik vaše zemlje i premijerka su mene lično napali, to pokazuje da su nervozni. To pokazuje da znaju da su bile nepravilnosti. Mi kao međunarodni posmatrači nismo nikada bili u situaciji da nas neka vlast kritikuje kao što je slučaj u Srbiji“, rekao je Šenah za N1.

On je rekao da su posmatrači spremni da se vrate u Srbiju, da razgovaraju sa vlastima, opozicijom i civilnim sektorom.

Upitan šta bi poručio predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić kad bi se sreo sa njima, kazao je – „Ja bih im objasnio šta je to demokratija, kako funkcionišu izbori i šta znači prihvatiti međunarodne posmatrače“.

Govoreći o napadima na domaće posmatrače, rekao je da je Crta „veoma hrabra“ organizacija, i da bi neke zemlje bile srećne da kod njih postoji takva organizacija.

Ponovio je navode iz svog izveštaja o izborima u Srbiji, koji je predstavio u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope – da su tehnički posmatrano izbori bili dobro vođeni, ali da nisu bili pošteni.

„Bilo je mnogo proceduralnih neregularnosti, punjenja glasačkih kutija, grupnog glasanja, migracije birača i vleiki pritisak na glasače“, rekao je on.

Kazao je da sve ono što se desilo „nema veze sa demokratskim izborima“.

„Mogu da vam dam veoma konkretan primer – glasački listići napravljeni fotokopir mašinom, koji su zajedno bili prilepljeni jedan uz drugi“, kazao je Šenah.

Rekao je i da su medijski analitičari ODIHR rekli da je 92 odsto informativnog sadržaja bilo o predsedniku i vladajućoj strnaci, a tek osam odsto o opoziciji, i to uvek negativno intonirano.

Kaže da posmatrači nisu bili nadležni za lokalne izbore, ali da je primetio da je na istom biračkom mestu bilo registrovano mnogo manje birača za parlamentarne izbore nego za lokalne.

Kaže da je kolege posmatrače zamolio da mu kažu rezultat nakon glasanja.

„Na svim biračkim mestima gde su bili međunarodni posmatrači, ‘Srbija protiv nasilja’ osvojila je trećinu više glasova od vladajućih stranaka“, rekao je Šenah.

Ističe da samo društvo u Srbiji može da odluči šta da radi nakon ovakvog rezultata izbore i da „niko spolja ne može da bude arbitar u tome“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare