Selaković sa ministarkom BIH: Srbija za za jačanje saradnje

Politika 06. nov. 202009:38
Podeli:
Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je, u razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, rekao da je Srbija dosledno opredeljena za jačanje regionalne saradnje, što uključuje i realizaciju inicijative "mini-Šengen".

Selaković je, tokom susreta u Antaliji, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), konstatovao da bi se zajedničkim ekonomskim razvojem relaksiralo i rešavanje političkih pitanja u regionu.

Srbija je, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, prema rečima šefa srpske diplomatije, zainteresovana za jačanje mira i stabilnosti u regionu i ekonomskog razvoja ovog dela Evrope, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su konstatovali da se mora pronaći snage za prevazilaženje nesuglasica iz prošlosti i veću okrenutost budućnosti, kao i intenzivniju saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima. Ministar Selaković je izrazio nadu da će inicijativa „mini-Šengen“ uskoro profunkionisati u punom formatu.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a ministri Selaković i Turković razmenili su pozive za zvanične posete u narednom periodu.

Komentari

Vaš komentar