Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je iznenađen tonom današnjeg saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, u kojem se izražava čuđenje zbog reakcije srpske javnosti na crnogorsku Rezoluciju o Srebrenici, odbacujući navode o mešanju Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

„Iznenađen sam licemernim i ciničnim tonom današnjeg saopštenja Ministarstva spoljnih, odnosno vanjskih, poslova Crne Gore u kojem se izražava čuđenje zbog reakcije srpske javnosti na donošenje Rezolucije Skupštine Crne Gore o Srebrenici, 17. juna“, naveo je Selaković u saopštenju.

Šef srpske diplomatije smtra da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se, kaže, zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima.

„Pridike crnogorskog Ministarstva na račun srpskih medija i predstavnika vlasti, zbog toga što su raskrinkali prave namere donosilaca Rezolucije o Srebrenici i što sadržaj tog dokumenta prirodno ne doživljavaju kao ‘pruženu ruku prijateljstva’, plod su ozbiljne političke hipokrizije, i nemaju nikakve veze se Srbijom, već samo sa unutrašnjim problemima Crne Gore, u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati“, poručio je Selaković.

On je odbacio, kako kaže, fraziranje pojedinih crnogorskih političara o navodnim mešanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, jer nije Srbija priznala, na primer, Boku kao nezavisnu državu, ali je zvanična Crna Gora priznala jednostrano proglašenu secesiju Prištine u liku tzv. Republike Kosovo, odnosno podržala najdirektniji atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije.

Selaković je naveo i da nije Srbija donosila rezolucije o Crnoj Gori i seirila kada su građane Crne Gore neki stigmatizovali zbog ratnih operacija u Konavlima, ili kada su neki crnogorski nacionalni spev „Gorski vijenac“ opisivali kao apologiju zločina nad muslimanima.

„Pa isti taj Haški tribunal, na čije se presude poziva crnogorski parlament, je u procesu protiv Radovana Karadžića “Gorski vijenac“ tumačio kao ideološku osnovu zločina nad Bošnjacima u BiH tokom rata 90-ih“, dodao je Selaković.

On je istakao i da nije Srbija slala svoje predstavnike na manifestacije kojima se glorifikuje ubijanje i proterivanje Crnogoraca, ali je Podgorica imala svog predstavnika u Kninu na proslavi događaja koji je, ističe, nesumnjivo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

„Ali, šta crnogorsko Ministarstvo zamera Srbiji? Zamera joj na pisanju tabloidnih medija o Crnoj Gori, a tamošnji mediji, bez razlike da li su tabloidni ili netabloidni, optuživali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni manje ni više, nego za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koji se sastojao u tome što je rekao da nije znao da crnogorski premijer dolazi u Beograd na dogovor sa patrijarhom srpskim, do koga nije ni došlo“, naveo je Selaković.

Smatra i da je zaklanjanje crnogorskog Ministarstva iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine, apsurdno, jer crnogorski parlament nije personalizovao osudu događaja u Srebrenici, čime je, navodi, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod.

„Sve reči o bratstvu i prijateljstvu, o istorijskoj bliskosti i savezništvima, koje navodi crnogorskog Ministarstvo gube na značaju kada se suoče sa konkretnim delima“, ukazao je Selaković.

On je naveo da će Ministarstvo na čijem je čelu nastojati da svakom svojom izjavom i delom doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa, jačanju ugleda Srbije i voditi brigu o pripadnicima srpskog naroda, gde god da živi.

„Ali, nije niti će biti džak za udaranje i nema i nepomična meta za upućivanje neosnovanih i neodrživih kritika na račun Srbije i pripadnika srpskog naroda“, zaključio je Selaković.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) kritikovalo je ranihje danas predsednika srpskog parlamenta Ivicu Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina povodom njihovhih ocena u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici, ocenjujući da bi se takve poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u Crnoj Gori.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar