Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković porucio je danas da Srbija ne želi da tapka u mestu dok čeka na članstvo u EU i naveo da je predsednik Aleksandar Vučić na Bledskom strateškom forumu govorio otvoreno i jasno o pitanjima o kojima se obično ćuti ili od kojih se sklanja.

Selaković je rekao da je Vučić juče naveo da Srbija jeste posvećena evropskom putu, da je strateški zainteresovana da postane ponopravna članica EU, ali da dok čekamo Uniju i sprovodimo amdinistrativne obaveze u procesu pridruživanja, moramo da preživimo, držimo živom ekonomiju, da sebe unapređujemo i da više radimo.

On je za TV Hepi naveo da je Srbija uspela da postigne ozbiljne rezultate u ekonomiji i da će ove godine, kao i prošle, imati najbolje ekonomske rezultate u Evropi uprkos pandemiji korona virusa, te da imamo priliku da napredujemo zato što imamo ozbiljno državno rukovodstvo koje vodi politiku koja nije „od danas do sutra“.

Na pitanje o podršci inicijativi “Otvoreni Balkan” o kojoj se juče govorilo na Bledu, kao i o nekim nerazumevanjima te incijative, Selaković je rekao da je očigledno da nekima to nije odgovaralo, jer „ne mogu volan da drže u svojim rukama“.

Poručujući da je Srbija čvrsto na evropskom putu, Selaković je rekao da je Vučić dao odličan primer Severne Makedonije, države koja je promenila ustavno ime i kojoj su mnogo obećavali.

„Obećan im je početak pregovora o pridruživanju, to nisu dobili, i Albanija u paketu sa Severnom Makedonijom to čeka. Što reče predsednik, kad dođete do Srbije, nije važan napredak i sve što ste ostvarili, jer će naći neki drugi razlog i šta treba uraditi“, rekao je Selaković.

Povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je rekao da je uveren da će konferencija 11. i 12. oktobra učiniti Beograd makar na ta dva dana centrom sveta i da očekuje znacajan broj delegacija na visokom i najvišem nivou.

Naveo je da najverovatnije neće biti održana Generalna skupština UN u fizičkom formatu i da će se zbog toga najveći broj predstavnika stranih država susresti upravo u Beogradu, tri nedelje nakon termina kada je trebalo da se održi Generalna skupština.

On je odbacio navode u pojedinim medijima da smo u vreme Pokreta nesvrstanih zemalja bili centar sveta, a sada slepo crevo, i poručio da ga ne čudi da se neki bave „lažima u vidu zanata”.

„Kako da kažete da je država slepo crevo kad se predsednik 16 puta sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ugostio ga u Srbiji, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel se video 10 puta i najavljena je njena poseta Srbiji“, rekao je Selaković.

Upitao je da li je slepo crevo kada imate situaciju da u Srbiju dolazi predsednik Kine Si Ðinping, koji će verovatno doći ponovo, i izrazio uverenje da ce do kraja godine Srbiju posetiti i presednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, za koga kaže da je trenutno prvi lider arapskog sveta i okosnica stabilnosti na Bliskom Istoku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar