Foto: Shutterstock

Svaka ideja da se Kosovo pripoji Albaniji je protivustavna, rekao je prištinski analitičar iz Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Šeholi, komentarišući ocene da poslednje izjave premijera Aljbina Kurtija ponovo oživljavaju ideju Velike Albanije, prenosi RTV.

On ističe da albanska težnja za pripajanjem Кosova postoji još od 1945. godine, ali da to u današnjim okolnostima i po važećem Ustavu nije moguće ni na koji način, već da može samo da postoji kao ideja.

Kako je rekao, ujedinjnje Кosova sa Albanijom je Кurtijeva politička ideja, ali je ona po ustavu neostvariva zbog čega, kaže, Кurti to neće ni pokušati da ostvari.

U izjavi za Tanjug Šeholi je ukazao na to da je premijer Albanije Edi Rama dao veliki doprinos u pronalaženju mogućnosti za dijalog Beograda i Prištine, prenosi Kosovo Onlajn.

„Smatram da Rama igra veliku ulogu u svemu ovome. Želeo bih da Zapadni Balkan ima više takvih premijera koji pokušavaju da reše situaciju. Nije bilo lako Rami da dođe u Beograd i gostuje kod Vučića, jer ga opozicija u Albaniji za to krivi“, rekao je Šeholi.

On takođe smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Кurti imaju šansu da reše situaciju na Кosovu i priključe se progresivnim evropskim tokovima.

***

BONUS VIDEO – O motivima i planovima na mestu ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova za Dnevnik Nenad Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar