Foto:EPA/FLORIAN WIESER

Važno je da parlament nastavi da funkcioniše tokom ove krize u cilju obezbeđivanja demokratske i efektivne kontrole tamo gde je to moguće, naveo je za RSE šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

„Inovativna platforma e-parlament, koja je pokrenuta uz pomoć Misije OEBS-a, mogla bi biti efikasno prilagođena da omogući plenarne sesije na daljinu i pomogne parlamentu da bezbedno funkcioniše poštujući time i mere socijalne distance“, navodi se u odgovoru na pitanje RSE da li Misija OEBS-a prati status ljudskih prava u Srbiji u vanrednom stanju uvedenom zbog pandemije koronavirusa.

U dopisu upućenom RSE navodi se da Misija OEBS-a podržava sve napore srpskih vlasti da obezbede da parlament nastavi svoju nadzornu ulogu, čak i posebno u hitnim slučajevima i kada je na snazi vanredno stanje.

Misija priprema neke konkretne pakete pomoći, posebno usmerene na najosetljive grupe u vanrednom stanju, stoji u dopisu.

„Nameravamo da preusmerimo aktivnosti na potrebe Srbije nakon COVID-19 u cilju pomoći humanitarnog i institucionalnog oporavka. Već smo počeli sa nekim određenim aktivnostima u saradnji sa civilnim sektorom, pružajući prvu pomoć pripadnicima najosetljivijih grupa u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, uključujući žrtve trgovinom ljudima, i pomogli smo partnerskim institucijama da dobiju odgovarajuću opremu u ovo krizno vreme“, naveo je ambasador Oricio.

Takođe je navedena spremnost za pomoć, sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji, u proceni uticaja ovog vanrednog perioda na ključne oblasti kao što su, na primer, jednakost polova, porodično nasilje ili alati za borbu protiv korupcije.

Navodi se i podrška Radnoj grupi za implementaciju nedavno usvojene Medijske strategije kroz njen Akcioni plan i dodaje da Misija nastavlja da pruža podršku Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar