Bljerim Velja i Ana Brnabić Foto: president-ksgov.net/TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja, reagovao je na izjavu srpske premijerke Ane Brnabić o lokalnim izborima na severu Kosova navodeći da je "režim u Beogradu pokušao da blokira ove izbore, ali da u tome nije uspeo".

„Ludi kralj Vučić ima pun dvor šaljivdžija. Jedan od njih je politički fikus koji je premijer Srbije. Režim u Beogradu pokušao je mešanjem u izbore da iste blokira na severu Kosova. Sada kada nisu uspeli, oni prave smešne napade“, odgovorio je Velja na tvit premijerke Srbije Ane Brnabić.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je ranije danas na lokalne izbore na severu Kosova ocenjujući da je ovo „dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto“.

„Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto. Ovo su slike koje zaista oslikavaju ‘vladavinu prava’ i pravo značenje ‘demokratskih izbora’ na Kosovu koje podržavaju EU i Kvinta“, navela je Brnabić na Tviteru uz fotografije biračkih mesta u kontejnerima, a ispred kojih se nalaze pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Ona je pozvala OEBS da „obrati pažnju“ i da se pobrine da „ovakvu praksu preporuči drugima kao najbolji primer“.

„Održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Izbori – slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa u 21. veku“, rekla je Brnabić.

Inače, lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova održavaju se nakon što su početkom novembra prošle godine Srbi sa Severa istupili iz svih kosovskih institucija, uključujući lokalne samouprave, skupštinu i vladu.

Na izborima ne učestvuje Srpska lista, stranka sa najvećom podrškom i Srba sa Kosova i zvaničnog Beograda, povlačenjem Pokreta kosovskih Srba (PKS) preostao je samo jedan politički subjekt iz srpske zajednice i to u opštini Zvečan. U pitanju je samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu ove opštine Slađana Pantović. Ostalo su albanske partije.

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Do 15 časova u Leposaviću je bilo 110 birača (0,83 odsto). U Zubinom Potoku glasalo je 240 birača ili 3,6 odsto. U Zvečanu je glasalo 145 birača (2,07 odsto), a u Severnoj Mitrovici 597 birača (3,3 odsto).

***

BONUS VIDEO – Nenad Radosavljević i Dušan Milenković: Koji su mogući scenariji nakon izbora na Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare