Euleks
Foto:N1

EULEX je ustanovio da su pojedina hapšenja na severu Kosova vršena mimo poštovanja zakona, ali je „ova praksa potom izmenjena“, izjavio je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano na forumu UNMIKnmika posvećenom izgradnji poverenja koji se održava u Solunu u Grčkoj.

„Posvećenost povratku, restituciji zemlje, zaštiti kulturnog nasleđa, sprečavanju diskriminacije, očuvanju slobode govora i određenog stepena samouprave pomaže u ponovnoj izgradnji društvenog tkiva i uliva osećaj poverenja u pravni sistem“, naveo je Barbano, prenosi KoSSev.

Ukazao je na nepoštovanje odluke kosovskog Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

„Takvo poverenje je podržano – na primer – striktnim poštovanjem zakona o zaštiti kulturnog nasleđa i jezika, što treba da ostane u fokusu na Kosovu. Međutim, to je potkopano, na primer, dugogodišnjim neuspehom kosovskih vlasti da sprovedu sopstvenu odluku Ustavnog suda iz 2016. kojom se vlasništvo nad zemljom dodeljuje srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani“, naveo je.

Slično tome, dodaje, često žustra debata na Kosovu o uspostavljanju Zajednice srpskih opština mogla bi da posluži povećanim fokusom na prava zajednica u svetlu izgradnje poverenja i pomirenja.

Konstatovao je da je misija kojom uprava i dalje zabrinuta zbog tekućih procedura eksproprijacije na Severu Kosova.

Tvrdi i da je ova misija EU pratila sva hapšenja nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i nadgledala operacije potrage KP u manastiru Banjska i okolini na nekoliko privatnih imanja kako bi utvrdila striktno poštovanje procedure i poštovanje ljudskih prava.

„Nažalost, međutim, kontinuirana serija bezbednosnih kriza na Severu Kosova primorala je i EULEX i organe za sprovođenje zakona na kontinuirano upravljanje krizama na račun policije koja je više orijentisana na zajednicu. Nakon povlačenja svih policajaca koji su predstavljali većinsku zajednicu na Severu, rad policije u zajednici postao je još veći izazov, ali je i dalje od suštinskog značaja za izgradnju poverenja“, naglašava Barbano.

Kaže da „ostaje imperativ“ da se zajednica Srba na Severu Kosova ponovo angažuje sa kosovskim institucijama i doprinese sprovođenju zakona „koje jasno daje prioritet zaštiti zajednica u odnosu na vršenje kontrole putem sile“.

***

BONUS VIDEO – Kakva je uloga KFOR-a i EULEX-a u sukobu u Banjskoj: Da li je krvoproliće moglo da se spreči?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar