Foto: N1

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je odluka gradske vlasti o promeni naziva beogradskih ulica koje nose imena po toponimima iz regiona ne samo pokušaj brisanja istorije glavnog grada, već i "radikalski napad na duh Beograda".

„Vlast koja godinama urušava odnose u regionu i ovom odlukom pokušava da promoviše politiku podela i kvazipatriotizma zarad sticanja jeftinih političkih poena. Isticanjem kako se isključivo radi o nazivima ‘jugoslovenskih toponima’ vlast zapravo pokušava da skrene pažnju sa činjenice da su u pitanju nazivi toponima iz našeg regiona, u kom je Beograd uvek negovao duh otvorenih vrata prema svima i grada koji je uvek bio iznad nacionalističkih podela, uprkos svim političkim događanjima u našoj istoriji“, navela je ta stranka.

SDS je u saopštenju ocenila da je to radikalsko gledište reciprociteta po kojem Srbija ne treba da se izvini za zločine ukoliko ne dobije isto izvinjenje, koje se samo preslikava na odluku o promeni naziva beogradskih ulica.

„Pa se tako poručuje da Beograd ne bi trebalo da nosi nazive gradova u kojima nema ulica nazvanih po Beogradu. Podsećamo da su na temelju takve politike u vreme vlasti istih stranaka koje danas upravljaju Srbijom i pokrenuta i vođena ratna razaranja devedesetih godina. Podsećamo da smo nakon demokratskih promena učinili ogromne napore ka izgradnji projekta regionalnog pomirenja, ne vodeći se politikom reciprociteta, već odgovorne politike i civilizacijskih vrednosti“, izjavio je portparol SDS Кonstantin Samofalov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar