Foto: N1

Direktor EPS-a Milorad Grčić svojom reakcijom na današnje obraćanje predstavnika Socijaldemokratske stranke pokazao je da on zapravo ne štiti interese preduzeća na čijem je čelu, već naprednjačke oligarhije koja izvlači novac građana iz EPS-a, ocenio je potpredsednik SDS-a Goran Radosavljević.

Umesto da pozdravi današnje obraćanje predstavnika SDS-a, Grčić je reagovao u najmanju ruku iznenađujuće, naglasio je Radosavljević i podsetio da on i predsednik SDS-a Boris Tadić na konferenciji za novinare na temu uništavanja i kriminalizacije EPS-a nisu napali to preduzeće već ga upravo branili, pozivajući se na katastrofalne rezultate navedene i u zvaničnom izveštaju koji je lično potpisao direktor Grčić.

„U tom smislu, Grčić bi trebalo da pozdravi naše današnje obraćanje. Umesto da u skladu sa manirom ove vlasti, koja na svako pitanje odgovara napadom na bivšu vlast, Grčić priča o EPS-u u vreme Borisa Tadića, trebalo bi da govori o razlozima zbog kojih EPS u poslednje dve godine posluje sa ogromnim gubicima i činjenici da je od dobiti od 68 miliona evra došao na gubitak od 50 miliona evra prošle godine“, navodi Radosavljević u saopštenju.

On podseća da se u zvaničnom izveštaju o realizaciji godišnjeg programa poslovanja EPS-a za 2019, koji je javno dostupan na sajtu EPS-a, upozorava na to da se finansijski rezultat pogoršava iz godine u godinu, a kao razlozi navode politika cena i neadekvatna visina naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

„To je izveštaj koji je lično Grčić potpisao i to je upravo ono na šta smo i mi danas upozorili. Polazeći od njegovog izveštaja u daljoj analizi došli smo do toga da je iz EPS-a izvučeno 200 miliona evra i još 140 miliona evra su građani platili kroz naknadu“, navodi potpredsednik SDS-a.

Grčić, dodaje dalje on, navodi i da je uredba i naknada o obnovljivim izvorima energije doneta 2010. godine, u vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića, a upravo smo to i naveli na današnjoj konferenciji, samo što je Grčić zaboravio da pomene da smo uz to rekli i da je ta uredba doneta u skladu sa Kjoto sporazumom, a da je kasnija hiperprodukcija izgradnje kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije pokrenuta u skladu sa očiglednim tajkunsko – naprednjačkim sporazumima.

Podseća da je broj povlašćenih proizvođača od 2013. do 2019. godine povećan sa 71 na 283, a to je vreme Vučićeve, a ne Tadićeve vlasti.

„Uostalom, ako ta uredba nije dobra, ova vlast je imala 8 godina da je ukine. Umesto toga su očigledno ukinuli ograničenja za broj povlašćenih proizvođača i zloupotrebili ovu uredbu u svrhu bogaćenja SNS tajkuna. Da bi punili džepove svojim tajkunima EPS je razliku morao da nadoknađuje delom iz sopstvenog budžeta, a delom povećanjem cene struje, dakle direktno iz džepa građana“, rekao je on.

Umesto, kako kaže Radosavljević, da se prekida praksa koja uništava našeg energetskog giganta, oni razvijaju dalje strategije izvlačenja još veće količine novca.

„Očekujemo ove godine da će biti izvučeno još 130 miliona evra, a imamo i najavu da Vučićev kum Nikola Petrović planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh u vrednosti od 100 miliona evra“, naglasio je Radosavljević i podsetio da je devet mini hidroelektrana, u kojima je Petrović suvlasnik EPS-u, u poslednje tri godine prodalo struju u vrednosti od 8,3 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare