Foto: EPA-EFE/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN, Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia, Newsmax Adria

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je poziv ambasadama Ukrajine i Rusije da zajedno učestvuju u ceremoniji povodom Dana oslobođenja Beograda koja je planirana za 20. oktobar, saznaje Nova.rs iz diplomatskih izvora.

Poziv na ovaj događaj dobile su i ambasade Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Odluka ministarstva da pozove Ukrajince i Ruse na godišnjicu oslobađanja prestonice Srbije u Drugom svetskom ratu, prilično je iznenađujuća, s obzirom na činjenicu da Rusija već mesecima vodi agresivni rat protiv Ukrajine i da je prethodne nedelje anektirala delove njene teritorije.

Pročitajte još...

Teško je zamisliti da će ambasada Ukrajine prihvatiti ovaj poziv. Sličan je odbila 9. maja, kad se obeležavao Dan pobede. Tada je svoj dolazak uslovila, ili nepozivanjem ruske strane taj događaj ili organizovanjem odvojenih ceremonija. S obzirom na to da srpske vlasti nisu uslišile njihov zahtev, oni su se na Spomen groblju oslobodilaca Beograda pojavili dan ranije.

Prema podacima, koje je ranije objavila ambasada Ukrajine u Beogradu, tokom Beogradske strateške ofanzive, jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, od kojih su 65 do 70 odsto bili Ukrajinci, izgubile su više od 18.000 ljudi.

Podsetimo agresija na Ukrajinu počela je 24. februara ove godine, nakon čega je veći deo međunarodne zajednice uveo sankcije zvaničnoj Moskvi. Srbija se, međutim, uprkos tome što je osudila agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, nije pridružila sankcijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare