"A, nego ko će?" Ovako je Aleksandar Šapić, doskorašnji gradonačelnik Beograd i kandidat SNS za ovu poziciju odgovorio na pitanje novinara da li će biti novi-stari prvi čovek grada. Ipak, sitaucija nije ni malo ružičašta za njegovu buduću poziciju na Starom dvoru. Prema našim saznanjima, uveliko se spekuliše da bi aktuelni ministar finansija Siniša Mali mogao da bude novi gradonačelnik, a da se naprednjacima ne sviđa kolike je dugove "nazidao" bivši vaterpolista i gradonačelnik. Veliki ulog je u igri i zbog izložbe EXPO, pa ne bi bilo iznenađenje da Šapić nakon izbora ne bude ponovo prvi čovek prestonice.

Iako je Aleksandar Šapić bio kandidat za gradonačelenika Beograda i nedavno vrlo jasno rekao da će to i postati, postizborna kombinatorika Srpske napredne stranke (SNS) mogla bi da dovede do toga da budući prvi čovek grada postane aktuelni ministar Siniša Mali.

PROČITAJTE JOŠ...

Vrh SNS nije zadovoljan kako je Šapić vodio grad u prethodnom periodu, a prema procenama u prošloj godini je gradsku ostavio u minusu od 72 miliona evra.

Grad je praktično zapušten, javna preduzeća na granici likvidnosti i opstanka, a dugove koje je Šapićeva uprava nazidala nisu zabeleženi u dosadašnjoj istoriji grada.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nisu samo dugovi razlog zbog kojih Šapić možda, na kraju i neće biti gradonačelnik.

SNS je postavio pitanje izložbe EXPO kao glavno i goruće pitanje u Beogradu, što bi mogao da bude znak da će Siniša Mali, čovek od poverenja predsednika države ponovo postati gradonačelnik i početi da vodi računa o gradskoj, umesto republičkoj kasi.

Za to ne postoje formalne prepreke budući da je Mali bio 58. na izbornoj listi u gradu, pa može da bude odbornik, a samim tim i gradonačelnik.

Siniša Mali Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ni u kampanji naprednjaci nisu previše pomagali Šapiću, niti ga branili kada je za sobom vukao pun „kofer“ afera zbog kojih bi u nekim drugim zemljama podneo ostavku ili bio smenjen.

Još uvek nije doneta konačna odluka, ali ne bi bilo iznenađenje ukoliko se Mali vrati na mesto na kojem je gradio svoju političku karijeru u SNS. Naprednjaci sve više forsiraju ovu ideju, a da ima „dima“ svedoče i brojne situacije koje su se dogodile u poslednjih nekoliko nedelja.

Optužnica protiv Šapićevog šefa kabineta

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Nenada Milanovića (39) zbog postojanja opravdane sumnje da je u martu 2023. godine u svojstvu šefa kabineta gradonačelnika Grada Beograda izvršio krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

U pitanju je šef kabineta Šapića, kojeg on javno i branio.

Sumnja se da je Milanovič krivično delo izvršio u postupku pregovora o sporazumnom raskidu Ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata.

Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

BIRN je objavio audio snimak na kojem se čuje kako Milanović pokušava da podmmiti ljude iz Kentkarta. Iako je mesecima slučaj bio u fioci, ne treba isključiti da ponovno aktiviranje slučaja može da ima veze s tim što je Šapić na izlaznim vratima Starog dvora.

Mali bio na debati RTS, Šapić poslednji došao u SNS u izbornoj noći

Mnogi su bili iznenađeni kada na izbornoj debati na RTS uoči izbora na mestu u studiju koje pripada SNS-u nisu videli Šapića, već Malog.

Opozicija je sve vreme „peckala“ vlast da sakrivaju svog kandidata, ali je i zaista bilo čudno što nije bio barem neki odbornik ili član Privremenog organa sa liste SNS.

“Ovde je trebalo da bude Aleksandar Šapić pošto je on bivši gradonačelnik. Nisam siguran da sa Sinišom Malim može da se govori o problemu jer je on problem. On je simbol korupcije u ovoj zemlji ne samo za vreme ovog, nego i prethodnog režima“, izjavio je Savo Manojlović iz pokreta „Kreni-promeni“ na početku debate.

Savo Manojlović Foto: Printscreen/RTS

Mali se nije previše obazirao na to, pominjao opoziciji da je nervozna, ali neka pitanja su ostala da „vise u vazduhu“. Šapić je sve vreme bio izuzet iz debata, a pojavio se samo na stranačkom mitingu SNS u Beograda.

Bilo je zanimljivo i to što je u izbornoj noći kao kandidat za gradonačelnika među poslednjiima stigao u izborni štab. Okupljanje visokih funkcionera počelo je već oko sedam uveče, a Šapić je stigao tek oko 21 sat.

Operacija „sakrivanja“ Šapića

Brojne afere i incidenti Aleksandra Šapića obeležili su kampanju za opštinske i Beogradske izbore. Ono što je bilo evidentno je da Šapić gubi kontrolu i da je svaki njegov izlazak pred medije i u javnost na ivici incidenta. Jedan od poslednjih je onaj kada je aktivistu lupio po ruci i bacio mu telefon.

“Vidi, nije dobro da ме zadržavaš, znaš? Može da bude opasno po tebe”, rekao je Šapić pomenutom čoveku pre nego što mu je uzeo telefon iz ruke i razbio ga.

U decembru je vređao člana udruženja “Za naš kej“ Dušana Čavića nazivajući ga „dripčinom“ i „magarcem“, dok je nepoznati muškarac pokušao da ga odgura dok je Šapiću postavljao pitanje.

Naime, Čavić ga je upitao zašto nije bio pred OŠ “Vladislav Ribnikar” da se “pokloni senima mrtve dece“, na šta je Šapić rekao sledeće:

“Besramniče jedan, slušaj me sad ti besramniče jedan. Ušao sam u svaku kuču ubijenog i ranjenog deteta. Slušaj me dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu samo se nisam slikao, dripčino“, odgovorio je Šapić mašući rukom i unoseći se Čaviću u lice, vidi se na snimku koji je objavilo neformalno udruženje „Za naš kej“.

PROČITAJTE JOŠ...

Novinaru N1 televizije rekao je da će ga pojesti zlo i da se fizički iskrivio od zla.

U svakom slučaju, naprednjaci su posle svih incidenata Šapića sklonili iz prvog plana, u kojem je dominirao predsednik Aleksandar Vučić s nacionalnim temama. Kako stvari stoje, možda će mu zbog toga i niza drugih okolnosti skloniti i fotelju, ali i druge, potencijalno veće funkcije.

BONUS VIDEO: Šapić stigao u izborni štab SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare