Foto: Nova.rs

Učesnike protesta širom Srbije, koji su najavljeni za danas u 14 sati, od sinoć obilaze pripadnici policije i upozoravaju da će, u slučaju bolakade, krivično i prekršajno odgovarati, saznaje Nova.rs.

Našem portalu je potvrđeno da su pripdnici MUP-a obavili su informativne razgovore sa aktivistima iz Pančeva, Kule, Požarevca, Požege, Boljevca, Topole, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Aleksinca…

Kako saznajemo, aktivistima je zaprećeno da će snositi prekršaniju i krivično odgovornost, ukoliko blokiraju puteve i izađu na protest. Jedan ovakav slučaj već je zabeležen u Užicu, gde je tamošnjem uglednom doktoru Željku Bacotiću policija upala u kuću jutros u 6:45 i zapretila mu da ne učestvuje na današnjim protestima.

Mnogima od njih je policija došla u večernjim časovima na kućnu adresu, a od jutros su intezivirane posete i sve više aktivista prijavljuje da su dobili “upozorenje o posledicama današnjeg protesta”.

Učesnici protesta upozoravaju da policija ne sme bez naloga tužioca da uzlazi u stanove i da ih pretresa i poručuju svima koji dožive slično iskustvo da obavezno zatraže nalog od pripadnika MUP-a.

Oni dodaju da policijski službenici ne smeju da pozivaju građane kako bi im preteli da će biti odgovorni ukolkko se nešto desi, već da je njihov zadatak da omoguće bezbednost građanima.

Pokret „Ekološki ustanak“ poručio je učesnicima protesta da imaju na raspolaganju tim advokata koji je spreman da pomogne i da će svako biti pravno zaštićen.

Bonus video: Advokati najavili protest za 4. decembar zbog spornih zakona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare