Igor Braunović Foto:M.A./ATAImages

Direktor “Srbijašume” i narodni poslanik SPS-a Igor Braunović trebalo je biti smenjen na sednici Vlade Srbije u četvrtak, međutim tačka dnevnog reda na kojoj se nalazilo to pitanje povučena je u poslednjem trenutku, saznaje Nova.rs.

Među 79 tačaka dnevnog reda koje je predložila Kadrovska komisija Vlade Srbije, Vladi, našla se i ona o razrešenju vršioca dužnosti direktora “Srbijašume” Igora Braunovića.

Foto:Privatna arhiva

Međutim, po toj tački se na Vladi nije odlučivalo, jer ju je neko u poslednjem trenutku skinuo sa dnevnog reda, saznaje Nova.rs.

Foto:Privatna arhiva

Nije poznato zbog čega je postojao predlog da se smeni Braunović (legalni sigurno nije), ali je simptomatično to što je on došao nekoliko dana nakon što se u javnosti pojavio snimak na kom on govori protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

“Vekovi braćo i sestre prolaze, a ne menja se ništa. I dalje svi rade protiv ove naše zemlje i ovog našeg naroda udruženi. Ne mogu danas sa ovog mesta da ne pošaljem nekoliko poruka, našim takozvanim domaćim i stranim saveznicima. Neće moći iz svojih fotelja da vređaju i ponižavaju nas borce i da nas nazivaju izdajnicima. Da poručim onim našim stranim saveznicima, od litijuma do litija tanka je linija, vodite računa šta radite. Zato braćo i seste u borbu, život ili smrt”, poručio je Braunović.

Nakon što je snimak odjeknuo, prorežimski mediji pokrenuli su kampanju protiv Braunovića, ali ni stranačke kolege iz SPS-a nisu imali reči hvale za ovakav njegov istup.

Takođe, nije poznato, bar ne za sad, zbog čega je povučena ta tačka dnevnog rada i ko je insistirao da se ona povuče.

Ko je Igor Braunović?

U Braunovićevoj zvaničnoj biografiji se navodi da je od novembra 2008. zaposlen u JP „Srbijašume“ kao savetnik generalnog direktora, u martu 2009. postaje zamenik generalnog direktora, a od marta 2010. godine je „zakonski zastupnik preduzeća sa svim pravima, obavezama i odgovornostima generalnog direktora“.

Rešenjem Vlade Srbije za v.d. direktora ovog preduzeća imenovan je 5. decembra 2017.

Takođe, Braunović je bio član Upravnog odbora AMSS-a, Upravnog odbora Košarkaškog kluba ‘Crvena zvezda’, Republičkog štaba za vanredne situacije, Saveta za uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 u RS i član organizacionog odbora ECO Fair-a. Od 2010. godine je predsednik muškog odbojkaškog kluba ‘Klek’ –

Srbijašume, koji se takmiči u Super ligi Srbije, a 2011. godine postaje član Upravnog odbora Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i koordinator SPS za Zlatiborski okrug.

Osnivač je i predsednik Udruženja ljubitelja prirode „Naša Drina“.

U novembru 2021. KRIK je objavio da je bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović Dejan Milenković osumnjičen da je naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora Braunovića i oca ministra Nebojše Stefanovića. Braunović je krajem maja 2018. godine bio pod istragom za korupciju.

Igor Braunović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„Tužilac tvrdi da zbog toga nikada nije završena istraga protiv Braunovića, a detalji ovog postupka otkrivaju na koji način se u policiji uklanjaju dokazi iz istraga u kojima se pojavljuju vodeći političari ili članovi njihovih porodica“, navodi se u tekstu KRIK-a.

Braunović je izabran prvi put za narodnog poslanika 2022. godine na listi SPS, a potom i 2023. godine.

Takođe, tokom 2023. godine Braunović je podigao spomenik đeneralu Dragoslavu Draži Mihailoviću u centru Beograda, na mestu gde je bila kuća u kojoj je živeo Draža.

Mediji su pisali da je postavljanje spomenika Draže Mihailovića ostvarivanje dečačkog sna Braunović i njegovog oca, te da Braunović po svemu, čak i liku podseća na Mihailovića koji je u ono teško doba sabirao narod pod zastavu Otačestva i branio što se odbraniti moglo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare