Foto: EPA-EFE/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije zatražila je danas od Vlade Srbije hitan moratorijum, odnosno obustavu svih radova, eksploatacija, kupovine zemljišta vezanih za iskopavanje litijuma.

„Ovako veliki i značajan projekat nije bilo moguće ni započeti bez prethodne izrade Strateške procene uticaja projekta na životnu sredinu. Na kraju, ovo nije projekat koji preti da ugrozi samo životnu sredinu naše zemlje, nego i susednih zemalja“, navodi se u saopštenju te stranke.

Prema njihovim rečima, nije neobično da investitor ne bira sredstva da bi što pre povratio uloženi kapital, ali, kako su ocenili, neobično je to što „u tišini, već duže vreme otkupljuje zemlju od meštana, postajući tako vlasnik dela srpske teritorije“.

„Nije neobično, da investitor hoće sve što poželi, ali je neobično da se domaćin trudi da takvim željama ‘oberučke’ udovolji. Poput olako dodeljenih istražnih prava, rudne rente koja je najniža u Evropi i od koje Srbija neće imati nikakve koristi“, naveli su u sapštenju.

Kako su ocenili, to nije pitanje „ni trenutne vlasti, ni postojećeg režima, ni vladajuće politike“, već je to problem koji se proteže u Srbiji „deceniju i više unazad“.

„Nažalost prerada rude litijuma, koga ima podosta u zemljinoj kori, a za koji je Srbija najavljivana kao ‘najveće nalazište na svetu’, svela se na svega 1 odsto i manje svetskih rezervi. A, ovog ‘našeg litijuma’ u nekim evropskim zemljama ima mnogo više, pa ga ne eksploatišu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar