Savez 90/Zelenih Srbije
Savez 90/Zelenih Srbije Foto:Promo

Savez 90/Zelenih Srbije saopštio je, povodom optužbi evroparlamentarke Viole Fon Kramon da zloupotrebljavaju identitet nemačkih Zelenih, da će sprovesti "rebrendiranje organizacije – uz delimičnu promenu imena i vizuelnog identiteta", kako bi "ostvarili potpunu autentičnost".

Ove formalno-pravne radnje obavićemo nakon izbora, budući da je sada to nemoguće usled nedostatka vremena. Što se suncokreta tiče, to je jedan od osnovnih simbola zelenih partija širom sveta i ne predstavlja ničije ekskluzivno vlasništvo, sa čime se šira javnost može upoznati prostim uvidom u ‘mapu’ evropskih zelenih organizacija“, navodi se u saopštenju, uz koje je priložena i „mapa“.

Foto:Savez 90/Zelenih Srbije

Iz Saveza kažu da ne žele da se vezuju za bilo koji subjekt izvan Srbije, pa ni u Nemačkoj, i da ne žele da se više bave „eksternim optužbama koje dovode do povećanja apstinencije, razbijanja potencijalnog ‘zelenog’ jedinstva i štete koja se u predvečerje izbora nanosi celoj opoziciji“.

Fon Kramon je prethodno rekla da Savez 90/Zeleni Srbije zloupotrebljava identitet nemačkih Zelenih, u „pokušaju da prevari glasače u Srbiji, koji sve više postaju svesni ekoloških problema“. Evroposlanica je rekla da akcije Saveza 90/Zelenih Srbije nisu u saglasnosti sa demokratskim standardima i vrednostima EU.

„Mišljenja smo da se sve ovo radi u želji da određene organizacije monopolizuju zelene politike i svoje lidere predstave kao apologete ekologije u vremenu koje dolazi. Smatramo to pogrešnim, jer kontinuirano pozivamo na jedinstvenu zelenu kolonu u želji da zajednički maksimizujemo izborni rezultat, uz združenu infrastrukturu i efikasnu kontrolu. Zbog tog višeg cilja je dnevno-političke motive i sujetu neophodno ostaviti po strani”, navedeno je u pisanoj izjavi Saveza 90/Zelenih Srbije.

Dodaju da su „stalna i bespotrebna tužakanja kod pojedinih evroposlanika kontraproduktivna iz više razloga, pre svega unutarpolitičkih, ali i da sadrže određene neistine koje im se prenose“.

Upitali su koje akcije Saveza nisu u saglasnosti sa demokratskim standardima i vrednostima EU.

„Zaključujemo da je ovom trenutku potpuno nezrelo i neodgovorno napadati političke subjekte na opozicionoj sceni i u to uplitati strane faktore, jer svi moraju shvatiti da će procenti biti nebitni ukoliko u zbiru ne postignemo 51 odsto. Vreme je da se posvetimo udruživanju, izbornim radnjama i terenskom radu, a da energiju i vreme više ne trošimo na besmislene rasprave“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:  Savez 90 Zelenih Srbije – prava ili lažna opozicija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar