Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Savez 90/Zelenih Srbije saopštio je danas da se energično protivi privatizaciji Instituta "Jaroslav Černi" na način kakav se plasira u javnosti, i stavljanju privatnog interesa ispred javnog.

„Pozivamo Vladu Srbije da zaustavi privatizaciju i da dodatno uloži sredstva i osnaži Institut ‘Jaroslav Černi’. Za stranku Savez 90/Zelenih Srbije nedopustivo je da državna naučna institucija postane sredstvo za pravdanje gradjevinskih, vodoprivrednih i svih drugih agresivnih radova i intervencija u životnoj sredini kojima se evidentno degradiraju površinske i podzemne vode“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da „neko želi da na silu privatizuje Institut i pretvori ga u podizvođačku firmu u službi krupnog kapitala“ u trenutku kada se ceo svet bori protiv klimatskih promena, i kada se Srbija nalazi u danima enormnog zagađenja životne sredine.

Savez 90/Zelenih Srbije upozorava da su „iskustva privatizacije naučnih ustanova iz zemalja u tranziciji veoma loša i da su se svi takvi pokušaji završili katastrofalno, a institucije vraćene državi“.

Navode i da isključivanje Instituta „Jaroslav Černi“ iz procesa planiranja i upravljanja vodama,  moglo bi da ima nesagledive posledice po zdravlje građana, razvoj Srbije i njen međunarodni ugled-.

Savez 90/Zelenih Srbije smatra i da je sramotno dozvoliti privatizaciju Instituta „Jaroslav Černi“ za dva milona evra u isto vreme kada građani svojim akcijama putem SMS poruka sakupe taj novac za humanitarne svrhe.

„Za državu kakvom se Srbija predstavlja taj novac ne može ništa da popravi u ekonomskom smislu, a sa druge strane preti da totalno uruši sistem zaštite životne sredine i upravljanje vodama, a na taj način privatni interes pretpostavi javnom“, zaključuje se u saopštenju Saveza 90/Zelenih Srbije.

BONUS VIDEO: U čemu je javni interes prodaje Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar