Saopštenje stranke Saveza 90/Zelenih Srbije
Foto: Biljana Živković/Promo

Potpredsednica Saveza 90/Zelenih Srbije Tatijana Vasović-Novosel naglasila je u Mionici da Srbija treba da se okrene održivoj poljoprivredi koja neće uništavati prirodne resurse i koja će čuvati životnu sredinu sa jedne strane, a sa druge strane koja će donositi visoke prinose i prihode poljoprivrednim proizvođačima.

„Takođe, poljoprivrednici moraju da učestvuju u procesu donošenja odluka, da imaju dobre uslove za rad i dobre cene za svoje proizvode, subvencije. Poljoprivredna gazdinstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kvalitetnim poljoprivredneim proizvodima, tradicionalnim zanatima i ruralni ekoturizam predstavljaju osnovu za održivi ruralni razvoj širom Srbije“, objasnila je Vasović – Novosel.

Potpredsednik Saveza 90/Zelenih Srbije Nenad Milić je istakao da sela ne smeju da ostanu pusta. On je podsetio na razvoj ruralnih područja, da treba motivisati i ohrabriti mlade ljude da ostanu na selu sa svojim porodicama, da se zaposle i da se bave poljoprivredom, stočarstvom, i ruralnim ekoturizmom.

„U Mionici poljoprivredom se bavi trećina meštana. Mionica je poznata po velikoj proizvodnji jaja, mleka i mesa. Na godišnjem nivou proizvede preko 120 miliona jaja i preko 30 miliona litara mleka. Cene mleka su i dalje niske (iako su povećane premije sa 7 na 10 dinara za svaki litar mleka,) i neophodno ih je povećati. U Mioničkom kraju koji je poznat po uzgajanju kvalitetnih grla krava simentalske rase postoje pogodni uslovi za razvoj organskog stočarstva. Značaj domaćih životinja ogleda se u njihovoj sposobnosti da obezbede visoko kvalitetnu hranu za ljude i predstavljaju važan izvor hrane i drugih stočnih proizvoda (đubrivo, gorivo, itd.)“. Zbog toga je jako bitno da obezbedimo garantovane cene za stoku i za proizvode koji će se finansirati iz republičkih i opštinskih fondova. Osnivati zadruge koje će okupiti lokalne proizvođače i garantovati otkup proizvoda“, naveo je Milić.

Savez 90/Zelenih Srbije predlaže i uvođenje garantovanog zelenog dohotka za žene koje se bave poljoprivredom iz javnih prihoda.

Inače, opština Mionica ima veliki problem u vodosnabdevanju stanovništva.

Zato iz Saveza 90/Zelenih Srbije ističu da je potrebno obezbediti javno snabdevanje vodom, a sve seoske vodovode uključiti u javne vodovode, i zajedno upravljati sistemom koji će biti deo opštinskog komunalnog sistema.

Svako selo na teritoriji opštine treba da ima gradsku vodu u svojim domaćinstvima, navode i ističu da ne može da se gradi vodovod, a da nema kanalizacije.

Paralelno sa vodovodom treba graditi i kanalizaciju (ili tipske septičke jame) koja će biti deo javnog komunalnog sistema., a komunalni sistemi da obezbede mobilne prečišćivače kanalizacije, uz primenu bioloških tretmana otpadnih voda za grupe kuća koje imaju tipske septičke jame, zaključuju u stranci Savez 90/Zelenih Srbije.

BONUS VIDEO: Ekološki ustanak u Beogradu hronologija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar