Foto:Biljana Živković

Aktivisti i omladinci stranke Savez 90/Zelenih Srbije danas su na Dunavskom keju kod hotela Jugoslavija, na Novom Beogradu razgovarali sa građanima o zelenim temama i značaju očuvanja životne sredine. Građani Beograda, kao i mnogobrojnih gradova širom Srbije svesni su da udišu vazduh koji je prekomerno zagađen i da je to problem svih nas. Klimatske promene predstavljaju najveći izazov sa kojima se planeta danas suočava i u toj borbi svi moramo da istrajemo.

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije ističe da lošem kvalitetu vazduha značajno doprinose saobraćaj i i zastarela vozila. Automobili I, teretna vozila proizvode čak dve trećine emisije ugljen dioksida koji doprinosi efektu staklene bašte.

„Vozila koja koriste fosilna goriva ogromni su izvori štetnih, kancerogenih, toksičnih zagađujućih materija koje građani udišu. Posebno su ugrožena deca, trudnice i bolesni. Prema Izveštaju Svetske zdravstvene organizacije Srbija je jedna od zemalja koja se nalazi u samom vrhu u svetu po broju obolelih i umrlih od najtežih bolesti, koje se javljaju kao posledica zagađenog vazduha“, navedeno je u pisanoj izjavi Saveza 90/Zelenih Srbije.

Iako su električni automobili i autobusi kod nas još uvek nedovoljno zastupljeni, Savez 90 Zelenih Srbije ističe da bi njihovom masovnijom upotrebom kvalitet vazduha bio znatno bolji. U cilju zaštite životne sredine za nas i za generacije koje dolaze, da udišemo čist vazduh i očuvamo zdravlje naših građana, Savez 90 Zelenih Srbije podržava uvođenje hibridnih i električnih prevoznih sredstava sa smanjenom ili nultom emisijom štetnih gasova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram