Sava Janjić Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ukazao je danas da ne vidi mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine ukoliko se ne postavi na prave osnove, što podrazumeva poštovanje osnovnih prava i zakona. On stoga smatra da je pitanje da li će i kada taj dijalog uopšte biti nastavljen i dodaje da je to rekao i specijalnom predstavniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku.

Sava Janjić je tokom onlajn diskusije „Stavovi građana o Кosovu: Šta građani znaju, misle i osećaju“, na kojoj su predstavljeni stavovi građana o situaciji s južnom srpskom pokrajinom, naveo i da se Кosovo među tamošnjim Albancima vidi kao država etničkih Albanaca.

„S tim da Srbi mogu biti jedna manjina kojoj se manje ili više može prihvatiti neko pravo postojanja, a i to je pod velikim znakom pitanja“, naveo je on.

Istakao je problem i što se Srpska pravoslavna crkva konstanto suočava sa retorikom negiranja identiteta, imovine, istorije…

Pročitajte još...

„Mi imamo izuzetno velike probleme sa kosovskim institucijama. Trenutno – problem oko puta. Ne bih rekao da je rešen, nađen je neki aranžman sa kojim su se složili svi članovi komisije za implemenatciju zaštićenih zona koji podrazumeva paralelnu gradnju zaobilaznice kao međunarodnog puta i paralelno sređivanje lokalnog puta“, kazao je.

Budući da za zobilaznicu nisu određena sredstva u budžetu Кosova, Sava Janjić smatra da će biti velikih problema u vezi s tim čim se vreme prolepša.

Mogućnost da se vrati ideja teritorijalne podele teritorije vidi kao jako opasnu i smatra da ona neće doneti rešenje, ali može postati model koji bi potpuno destabilizovao ceo Zapadni Balkan.

Pitanje dijaloga, naveo je, jeste političko pitanje ali to je, pre svega, pitanje ljudi koji tamo žive i zato smatra da bi Sjedinjene američke države i Evropska unija trebalo da izvrše neki pritisak, koji nije bombardovanje ili ma šta slično, da pomognu da se situacija reši.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram