SANU Foto: Zoran Lončarević

Izvršni odbor SANU saopštio je danas, povodom molbi da se vernicima odobri kretanje na Vaskrs, da je, s obzirom na pandemiju virusakorona, najracionalnije postupanje ono koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka stručnjaka.

„Uz iskreno poštovanje prema Sinodu SPC i verskim osećanjima i potrebama građana Srbije, a na osnovu dobijenog stava Odeljenja medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti, Izvršni odbor SANU smatra da je u ovom teškom trenutku pandemije najracionalnije postupanje ono koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka naših i svetskih medicinskih stručnjaka“, piše u saopštenju SANU.

Sinod SPC juče je, posle sednice, državnom vrhu Srbije uputio molbu da se vernicima odobri kretanje na Vaskrs, od pet do deset časova ujutro, kako bi oni pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji zbog epidemije korona virusa mogli da prisustvuju liturgiji.

Prema navodima medija, predsednik Aleksandar Vučić danas će održati konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić o zahtevu Sinoda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram