Foto:TANJUG / EDIB TAHIROVIC

Prošlo je skoro nedelju dana od kako je na parlamentarnim izborima opozocija u Crnoj Gori uspela da pobedi i na taj način smeni režim Đukanovićeve DPS posle 30 godina vladavine ove stranke. Situacija među građanima Crne Gore a posebno među Bošnjacima i Pljevljima koji su na udaru od izborne noći pa sve do danas.

Nakon brojnih napada na Bošnjake i Pljevljima, izlomljenih lokala, prebijanja, napada na prostorije Islamske Zajednice Crne Gore, Bošnjaci u Sandžaku zabrinuti su za svoje sunarodnike koji žive u crnogroskom delu Sandžaka.

Dve najveće političke opcije kod Bošnjaka Sandžaka, Ugljaninova SDA i SDP stranka Rasima Ljajića oštro su osudile napade na Bošnjake u Pljevljima ali i ostalim gradovima Crne Gore.

U saopštenju Sandžačke Demokratske Partije Rasima Ljajića navodi se da atmosfera straha i ugroženosti u kojoj danas žive Bošnjaci zabrinjava sve građane Sandžaka i da sve to podseća na devedesete godine. “ Ova situacija u Crnoj Gori podseća na ona vremena kada su Čeko Dačević I njegova paravojna formacina sejali strah po Pljevljima. Ta ideologija mržnje j terors sada ponovo pokazuje svoje ružno lice I tome se mora statin na put, jer danas su meta Bošnjaci a sutra može biti bilo ko drugi “ navedeno je između ostalog u saopštenju Lajićeve SDP. Iz ove partije su pozvali nadležne institucije Crne Gore da pod hitno uspostave mir u ovom gradu i da pronađu i sankcionišu učesnike napada, ali i da pruže sigurnost Bošnjacima u svojim domovima, džamijama i ulicama.

Sulejman Ugljanin Foto: TANJUG/ IRFAN LICINA

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatra da ukoliko su izbori bili jedini razlog izliva mržnje i pretnji, onda čitav svet mora biti zabrinut činjenicom da su Bošnjaci, kao žrtve genocida, ponovo došli na metu iste velikosrpske ideologije i njenih sledbenika.

“Ovakva manifestacija verskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma prema Bošnjacima u Sandžaku ne sme ostati nekažnjena, jer nakon ovoga svaki novi događaj može biti povod za novi genocid. Pljevlja su kroz istoriju bila simbol antifašizma, mesto gde je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), te je zbog toga dodatni poraz civilizovanog sveta pojava i veličanje fašističkih ideja u ovom gradu”, navode u Stranici Sulejmana Ugljanina.

Ured za kordinaciju Bošnjačkih veća, takođe je juče iskazao zabrinutost zbog dešavanja u Pljevljima, kako oni navode u saopštenju koje je potpisalo Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, te veća Bošnjaka u Crnoj Gori, Makedoniji I Hrvatskoj posebno ih zabrinjavaju poruke koje su nacional-fašisti uputili muslimanima i Bošnjacima napadom na objekte Islamske zajednice u Pljevljima čije su prostorije osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima i porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”.

Oni su rekli da Izražavaju jasan stav i opredjeljenje da Bošnjaci nikada i nikome neće dozvoliti ponavljanje genocida nad Bošnjacima.

“Stvarno ne kapiram, kako im ne dosadi taj vekovni, lažni guslarski ep o Velikoj Srbiji, zemlji samo jednog, nebeskog naroda, mislim, praktično, šta će im Velika Srbija, kad ni sa ovom, ovakvom ne znaju šta da rade. Umesto da se okrenu svetlim trenucima i ličnostima iz svoje istorije, i ozdrave nacionalni duh i telo, uporno se identifikuju sa najgorim, najprimitivnijim, najsramnijim periodima, idejama i učesnicima istih.“, rekao je Džanan B. jedan od građana Novog Pazara koji je komentarisao napade na svoje sunarodnike u Pljevljima ovih dana.

Foto: Facebook/Samir Kadribasic

Džanan se komentarišući za naš portal zapitao „ šta sad da očekuju Bošnjaci, Hrvati, Albanci i ostale manjine, kad „pomiritelji“ Crne Gore, već u prvim satima demostriraju primitivizam, agresiju i mržnju? Treba li da brinu, ako npr. na čelo policije ili vojske, dođe potvrđeni nacionalista Mandić, koji je tu skoro, kao poslanik u skupštini, kaže, da su uniforme i oružije iz 99. spremne kod njihovih domova? Pljevlja su se ovih par dana, vratila u ratne 90-e i Bošnjaci su zastrašeni, zatvoreni u svoje kuće, dok litijaši pucaju po gradu„

Mnogi građani Novog Pazara i ostalih Sandžačkih gradova su na društvenim mrežama pokazali zabrinutost zbog napada u Pljevljima na Bošnjake i prostorije Islamske Zajednice u Crnoj Gori te i mnogim postovima apelovali na lidere stranka u Sandžaku da budu jedinstveni i traže zaštitu svih Bošnjaka u Crnoj Gori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare