Samoopredeljenje predlaže zabranu pregovora o ZSO

Politika 10. okt. 202019:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Parlamentarna grupa pokreta Samoopredeljenje podnela je tri zahteva za interpelaciju koji se odnose na kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a najavljuje i da će predložiti Skupštini usvajanje rezolucije koja bi, između ostalog, zabranila bilo kom javnom i državnom zvaničniku da ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština.

Samoopredeljenje je saopštilo da je prvi zahtev vezan za jezero Gazivode prema sporazumu potpisanom u Vašingtonu, drugi za rasvetljavanje sudbine nestalih i treći u vezi sa Zajednicom srpskih opština, navodi Koha, prenosi Kosovo onlajn.

Prvi zahtev za interpelaciju se, kako kažu, odnosi na Hotijevu posvećenost u Vašingtonu da jezero Gazivode deli sa Srbijom.

„Ovo je bez presedana i opasno, jer promoviše interes Srbije da podriva suverenitet naše republike, omogućavajući joj pristup našim ekonomskim i strateškim resursima. Ni Hoti ni njegova delegacija nemaju legitimitet za to“, navode u Pokretu Samoopredeljenje.

Drugi je povezan sa njegovom drugom opredeljenošću u Vašingtonu koja uslovljava razjašnjenje sudbine nestalih iz poslednjeg rata sa rešavanjem pitanja raseljenih.

„Ovo nije samo štetno već i nehumano“, smatraju u Samoopredeljenju.

Treća interpelacija odnosi se na izjave Hotija nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora, gde je rekao da će u potpunosti poštovati sporazum o Zajednici srpskih opština.

Komentari

Vaš komentar