Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas je održan deseti po redu protestni skup povodom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ispred opštine Vračar.

Predsednik OG „Oslobodimo Vračar“, Konstantin Samofalov ističe da su u mandatu SNS krajnje sumnjivi investitor i izvođač radova dobili dozvolu za gradnju, što je rezultirao potkopavanjem temelja susedne zgrade i njenog urušavanja. Prema njegovim rečima „slučaj Vidovdanska nije nikakva prirodna katastrofa kako su gradske vlasti to nastojale da predstave, pa su se čak pozvale i na nepostojeći Zakon o prirodnim katastrofama, već su njihovi investitori i izvođači radova svojim nemarom i korupcijom ugrozili bezbednost i imovinu građana“.

Samofalov navodi da od vlasti očekuje da rasvetli niz problematičnih okolnosti- od izdavanja dozvole za gradnju spornim firmama, potom da odgovori na pitanja zašto su se radovi sprovodili bez nadzora i time se ugrozila bezbednost, imovina, pa i životi građana, kako je u procesu menjan projektni plan i spratnost i kako su vršene izmene lica na terenu bez ikakvog dokumentovanja. „Za mene sve navedeno jedino može da znači da su za niz propusta odgovorni apsolutno svi.

„Naši zahtevi su isti: smena Gorana Vesića, bez čijeg sudelovanja nema gradnje na Vračaru i svih lica u opštini Vračar koja su izdala dozvolu za gradnju“, ističe Samofalov.

On dodaje da pored enigme ko su zapravo investitor i izvođač radova i kakva je njihova veza sa SNS, „pitanje nad pitanjima je ko tek namerava da gradi na dve parcele jer je jasno da će od investitora, čiji je račun već bio u blokadi i ima osnivački kapital od 1000 dinara, Grad moći da se naplati samo oduzimanjem parcele sa koje su potkopani temelji susedne zgrade“, zaključuje Samofalov.

Za prof. dr Dragoslava Šumaraca, zamenika predsednika Demokrata Srbije nema sumnje da dok istražni organi ne utvrde ličnu odgovornost, jasno je da gradska vlast i vlast na opštini Vračar imaju najveću odgovornost. On je rekao da inspekcija koja je pod kontrolom gradonačelnika Radojičića i zamenika Vesića nije obišla gradilište i ustanovila da li je sva procedura ispoštovana.

„Kod donošenja Statuta grada Beograda smo upozoravali da će vraćanje nadležnosti gradskim opštinama za izdavanje dozvola, a da im se istovremeno ne vrati nadležnost u obavljanju inspekcijskih poslova, dovoditi baš do ovakvih rušenja. Sadašnjoj gradskoj i opštinskoj valsti nisu prioritet bezbednost i zdravlje građana Beograda i Vračara već profit njihovih simpatizera i partijskih drugova. Zato na Vrčaru nema gotovo zelene površine, seče se besomučno ono i malo drveća što je ostalo“, kazao je Šumarac. Na kraju je dodao da postoje
osnovane sumnje „da je ova gradska i opštinska vlast u sprezi sa investitorima i sa građevinskom i urbanističkom mafijom koja sprvodi urbicid na Vračaru i u Beogradu“.

Iz Gradskog odbora Beograd Nove stranke ističu da je prošlo već 10 subota kako se naše organizacije okupljaju na platou ispred opštine Vračar, a da i dalje nismo dobili odgovor ko je kriv i odgovoran za to što se desilo.

„Mi zahtevamo od opštinske i gradske vlasti, koje trenutno snose najveću odgovornost, da se po hitnom postupku utvrdi zbog čega su naše komsije mogle da izgube živote, a pukom srećom su „samo“ ostale bez svojih domova. U suprotnom, vlast daje građanima osnovanu sumnju da su povezani sa građevinskom mafijom koja urušava kuće i zgrade, betonira ovo malo zelenih površina što imamo i ne poštuje zakone kako bi došla do što većeg profita“, rekli su predstavnici Nove.

BONUS VIDEO Protest ispred opštine Vračar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar