Aleksandar Vulin, Dijana Hrkalović, Bratislav Gašić, Kokeza, Siniša Mali, Nebojša Stefanović
Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP/SAVA RADOVANOVIC/BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/Pedja Milosavljevic/Starsport/Nova.rs

Srbija postaje zemlja afera. One se ređaju neverovatnom brzinom. Brzinom munje, da se poslužimo često korišćenim rečima predsednika države.

Teško je pobrojati i one koje smo ispratili u prethodnih godinu dana, o ranijim da ne govorimo. Ipak, princip njihovog (ne)rešavanja je isti. Utisak je da prioritet na putu do policije i tužilaštva imaju one u kojima su na neki način narušeni interesi Srpske napredne stranke ili samog predsednika države.

Gašić, Mali i Vulin pošteđeni

Podsećanja radi, mi ni danas ne znamo ko je odgovoran za pogibiju posade i bebe u helikopteru koji se srušio 13. marta 2015. godine. U akciji spasavanja bebe stare pet dana stradalo je sedam osoba, a posle 15 i po meseci koliko je trajao postupak, Tužilaštvo je utvrdilo da nema krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera. Medicinski transport naložio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a vojnu akciju ministar odbrane Bratislav Gašić i to bez da je obavestio kabinet načelnika Generalštaba, kako nalaže vojna procedura.

Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Gašić nije odgovarao. Barem ga nije ovaj slučaj koštao ministarske funkcije, već seksistička izjava upućena novinarki. Smenjen jeste, ali je ubrzo i nagrađen. Direktorskim mestom u Bezbednosno informativnoj agenciji.

Zatim imamo još jednog ministra. Finansija. Siniša Mali nije odgovarao za nelegalno rušenje u Savamali, iako je tada bio na mestu gradonačelnika Beograda, a sam Vučić rekao da je za ovaj slučaj odgovoran vrh gradske vlasti. Nije mu naškodila ni afera oko 24 stana u Bugarskoj, niti je krivično odgovarao za falsifikovanje doktorata. I dalje je ministar.

Siniša Mali Foto:ANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ne treba zaboraviti ni aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina i kupovinu stana u aferi “tetka iz Kanade”. Odakle Vulinu 205.000 evra u gotovini za kupovinu nekretnine na Zvezdari, identitet misteriozne tetke iz Kanade i kako je Vulin uopšte uneo novac u Srbiju, a da o tome ne postoji nikakav pisani trag i dalje je velika misterija.

Aleksandar Vulin
Foto: N1

Ne sme se zaboraviti ni afera Doljevac niti tragična smrt Stanike Gligorijević na ovoj naplatnoj rampi. Porodica godinama traži da se preispita odgovornost funkcionera SNS Zorana Babića u ovom slučaju i da se utvrdi da li je on, zapravo, bio za volanom automobila koji je usmrtio ženu.

Stefanovićevi kadrovi na ispitivanju

Sa druge strane, afera koja je brzopotezno počela da se rešava jeste “prisluškivanje predsednika”.

Desila se u vreme dok je na mestu ministra policije bio Nebojša Stefanović. Iako je Vučić rekao da sumnja da je bilo Stefanovićeve uloge u svemu tome, svih 169 odbora SNS u Srbiji glasalo je za smenu Stefanovića, a u njihovim obrazloženjima ministru se upravo ovo spočitavalo. Nije smenjen sa ministarskog mesta, a i dalje se nalazi na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost, međutim, nije više predsednik gradskog odbora SNS.

Foto:Nova S

Iako izgleda da je Stefanović “preživeo”, ljudi za koje se tvrdi da su mu bliski, svako malo su u policiji i tužilaštvu. Bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, doskorašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić… Mediji otvaraju mogućnost i da još jedan funkcioner blizak Stefanoviću odgovara i to bivši direktor “Koridora Srbije” Dmitar Đurović.

Kad se Vučiću neko zameri…

Politikolog Boban Sojanović kaže za Nova.rs da je ovo čekivana situacija i naličje ove vlasti.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Nije bitno da li se neko ogrešio o građane, o budžet, da li je uhvaćen u korupciji, prevarama, plagiranju doktorata ili čak i lažiranju osnovnih studija, jedino kada se dešavaju nekakvi procesi i ozbiljnije reagovanje policije i tužilaštva jeste onda kada stranka ili konkretno Vučić to tako žele i kada su eventualno oni ugroženi ili kada se pojedinac njemu na neki način zameri”, kaže Stojanović i dodaje:

“I to je obrazac – ostaćes bez funkcije i biće pokrenut proces protiv tebe i slično ako si nešto skrivio Vučiću ili stranci, a ako su te uhvatili u nečemu što nema veze sa strankom, ako si se ponašao nedolično ili ako si odgovoran za razne tragedije – to onda nema veze. Ostaćes gde si, a možda čak i napredujes i to je jedina razdelna tačka svih afera u partijskoj i privatnoj državi jednog čoveka”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar