Edvard Džozef Foto: N1

Edvard Džozef, profesor na univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu, stručnjak za Balkan, smatra da je prošlonedeljni samit EU i Zapadnog Balkana u Briselu bio "veliki uspeh za (ruskog predsednika Vladimira) Putina.

„Jedan od najvećih narativa Rusije je da Zapad nije pouzdan, ako postavite zemljama neke uslove i one ih ispune, poput Albanije, Severne Makedonije i Kosova, a to zatim nije nagrađeno – to uopšte nije pouzdano, to je veliki problem“, poručuje on.

Navodi i da je Otvoreni Balkan opasna ideja, i da je problem sa njim što smanjuje ekonomske barijere, dok povećava politički rizik.

Posle samita, bila je primetna velika frustracija, posebno albanskog premijera Edija Rame, čija zemlja čeka osam godina na otvaranje pregovora sa EU, dok Severna Makedonija, koju je ranije blokirala Grčka, a sada Bugarska, čeka čak 17 godina. Ni ovog puta pregovori sa te dve zemlje nisu otvoreni, a Srbija nije otvorila Klaster 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast).

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je na samitu rekao ‘evo nas opet ovde i ništa se nije dogodilo’, smatram njegovu izjavu ironičnom. A to što se ništa nije dogodilo pitanje je čija je greška, da li Brisela ili Beograda. Ko blokira Srbiju? Niko. Jedina blokada je u samoj Srbiji, Srbija samu sebe blokira na evropskom putu“, kaže Džozef i dodaje da je sasvim drugačija situacija sa Severnom Makedonijom, koju Bugarska blokira.

Dodaje da je „suština da bugarska negira makedonski identitet, oni time žele da izbrišu makedonski identitet“.

Osvrnuvši se na inicijativu Otvoreni Balkan, u kojoj su Srbija, Severna Makedonija i Albanija, dok joj se BiH, Kosovo i Crna Gora protive, Džozef upozorava da su ekonomije šest zapadnobalkanskih zemalja veoma neuravnotežene, kao i da je ekonomija Srbije mnogo jača od ekonomija suseda.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – EU-Zapadni Balkan VS Otvoreni Balkan – gosti Nataša Dragojlović i Zoran Milivojević

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar